41 proc. Polaków uprawia własne warzywa. Głównie dla smaku, nie dla portfela
Jeszcze niedawno domena działkowców, a dziś modne hobby. Mowa o własnym warzywniku, który w ogrodzie, na tarasie czy nawet parapecie ma już 4 na 10 Polaków. Do jego uprawy motywuje przede wszystkim przyjemność płynąca z uprawy własnych warzyw, na co wskazuje 41 proc. osób – wynika z najnowszego badania Grupy INCO, producenta ekologicznych nawozów do warzyw i ziół Florovit. Posiadacze warzywnika bardzo często doceniają smak samodzielnie wypielęgnowanych warzyw oraz walory zdrowotne. Co ciekawe, oszczędności finansowe motywują najmniej, bo jedynie jedną czwartą ogrodników-amatorów.

– Z roku na rok obserwujemy coraz większe zainteresowanie samodzielną uprawą warzyw — nie tylko na działkach, ale również na balkonach i w domowych ogrodach. Dla wielu osób to nie tylko sposób na zdrowsze jedzenie, ale też forma relaksu i realny wpływ na to, co trafia na ich talerz. Konsumenci coraz bardziej świadomie szukają możliwości i rozwiązań dla realizacji swoich potrzeb, również w zakresie nawożenia. Dlatego jako producent nawozów dla hobbystów staramy się aby wśród naszych produktów każdy ogrodnik znalazł coś dla siebie, bez względu na to, jakie są jego motywacje i na jaką skalę prowadzi własne uprawy. Bo finalnie dla użytkownika jest istotne aby nawóz nie tylko skutecznie odżywiał warzywa i zioła, ale też był neutralny w stosowaniu dla gleby, wód gruntowych i samych użytkowników. Dlatego tak ważne jest, aby każdy produkt nawozowy stosować zgodnie z jego przeznaczeniem i zalecanymi dawkami – mówi Dorota Kołodyńska, kierownik marketingu nawozów producenta nawozów do warzyw i ziół marki Florovit.
Frajda z własnych warzyw
Przyjemność to główne źródło motywacji dla domowych ogrodników. Spośród zapytanej przez Grupę INCO reprezentatywnej grupy Polaków, aż 41 proc. wskazało, że to właśnie radość i frajda z samego procesu uprawy jest dla nich najważniejszym powodem, by zająć się ogródkiem – nawet tym na balkonie czy parapecie. Co ciekawe, wskazuje na to niemal połowa osób starszych niż 55 lat, natomiast najrzadziej deklarują tak osoby w wieku 35-45 lat (35 proc.), które prawdopodobnie mają zwyczajnie mniej czasu na takie zajęcia.
Znaczną grupę osób (39 proc.) motywuje także lepszy smak własnych warzyw i owoców. A wśród nich tę zaletę doceniają szczególnie mieszkańcy wsi, spośród których wskazało na to 45 proc. Z kolei 37 proc. wszystkich zapytanych ceni sobie satysfakcję i dumę z plonów wypielęgnowanych samodzielnie. Co ciekawe, nieco mniej popularna wśród głównych zachęt do uprawy warzywnika, choć wciąż istotna, okazała się troska o zdrowie – wskazało na nią 35 proc. ankietowanych.
Warto dodać, że najwięcej motywacji do uprawy własnego warzywnika mają kobiety, osoby posiadające dzieci oraz będące w związkach małżeńskich, wskazuje badanie Grupy INCO.
Warzywnik to wcale nie pragmatyzm
Na dalszych miejscach uplasowały się już bardziej praktyczne motywacje. Lepsza dostępność świeżych warzyw i owoców w domu przekonuje 3 na 10 badanych, natomiast na oszczędności finansowe wskazało tylko 23 proc. osób. To pokazuje, że dla Polaków uprawa warzyw to przede wszystkim forma relaksu, źródło satysfakcji i jakości, a nie ekonomiczna konieczność.
METODYKA BADANIA
Badanie zlecone przez Grupę INCO zostało przeprowadzone na panelu Ariadna na reprezentatywnej ogólnopolskiej próbie liczącej N=1118 respondentów. Kwoty zostały dobrane wg reprezentacji w badanej populacji osób dla płci, wieku i wielkości miejscowości zamieszkania. Termin realizacji: 14-16 marca 2025. Metoda: CAWI.
- Więcej o:
41 proc. Polaków uprawia własne warzywa. Głównie dla smaku, nie dla portfela
Kiedy siać ogórki na zbiór jesienny?
Działkowy slow life. Gotowanie prosto z ogródka
Zapylanie pomidorów wodą z cukrem — jak to zrobić? Poradnik krok po kroku
Rok 2025 rokiem pomidora. Jak uprawiać to warzywo na balkonie? Radzą eksperci W. Legutko.
Kiedy i jak zakładać warzywniak? Praktyczny poradnik dla ogrodników
Zioła, kiełki i kolorowe warzywa
Kiełki - nowalijki ze słoika