Owoce. Ogrodowe desery z owców
Świeżo zerwane owoce są znakomitą przekąską, doskonale nadają się też na orzeźwiające lody, musy czy galaretki.
![Czekoladowe Fondue: Porzeczki zanurzamy w gorącej masie, trzymając za ogonki, inne drobne owoce - na widelczyku. Czekoladowe Fondue: Porzeczki zanurzamy w gorącej masie, trzymając za ogonki, inne drobne owoce - na widelczyku.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_cover/hs/20309952-czekoladowe-fondue-porzeczki-zanurzamy-w-goracej.jpeg)
![Czekoladowe Fondue: Porzeczki zanurzamy w gorącej masie, trzymając za ogonki, inne drobne owoce - na widelczyku. Czekoladowe Fondue: Porzeczki zanurzamy w gorącej masie, trzymając za ogonki, inne drobne owoce - na widelczyku.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/hs/20309952-czekoladowe-fondue-porzeczki-zanurzamy-w-goracej.jpeg)
![Galaretka z truskawkami: Połówki truskawek zalej w formie galaretką, a po godzinie śmietanką z 2 łyżkami cukru i rozpuszczoną w mleku łyżką żelatyny. Galaretka z truskawkami: Połówki truskawek zalej w formie galaretką, a po godzinie śmietanką z 2 łyżkami cukru i rozpuszczoną w mleku łyżką żelatyny.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/2g/20309950-galaretka-z-truskawkami-polowki-truskawek-zalej-w.jpeg)
![Sorbet z kiwi: obrane owoce kiwi (aktinidii z ogrodu) zmiksuj, osłodź, dodaj kilka kropli soku z limonki i zamroź. Sorbet z kiwi: obrane owoce kiwi (aktinidii z ogrodu) zmiksuj, osłodź, dodaj kilka kropli soku z limonki i zamroź.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/yh/20309951-sorbet-z-kiwi-obrane-owoce-kiwi-aktinidii-z-ogrodu.jpeg)
![Szybkie lody malinowe: Szklankę malin zmiksuj blenderem ze 125 ml jogurtu naturalnego i 2-3 łyżkami cukru. Wstaw do zamrażalnika minimum na 4 godziny. Wyjmij pół godziny przed podaniem, by lekko się rozmroziły i łatwiej było je nakładać. Udekoruj liśćmi mięty i syropem malinowym. Szybkie lody malinowe: Szklankę malin zmiksuj blenderem ze 125 ml jogurtu naturalnego i 2-3 łyżkami cukru. Wstaw do zamrażalnika minimum na 4 godziny. Wyjmij pół godziny przed podaniem, by lekko się rozmroziły i łatwiej było je nakładać. Udekoruj liśćmi mięty i syropem malinowym.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/oz/20309953-szybkie-lody-malinowe-szklanke-malin-zmiksuj-blenderem.jpeg)
![Truskawki w polewie: Owoce zanurzamy w gęstej ciemnej czekoladzie, schładzamy w lodówce. Stwardniałą masę zdobimy roztopioną białą i mleczną czekoladą. Truskawki w polewie: Owoce zanurzamy w gęstej ciemnej czekoladzie, schładzamy w lodówce. Stwardniałą masę zdobimy roztopioną białą i mleczną czekoladą.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/g9/20309954-truskawki-w-polewie-owoce-zanurzamy-w-gestej-ciemnej.jpeg)
![Jabłka Z galaretką: Przekrojone pod ogonkiem owoce wydrąż, tworząc miseczki. Miąższ zetrzyj na tarce i połącz z gęstniejącą owocową galaretką. Wlej do jabłek, przybierz liśćmi mięty. Jabłka Z galaretką: Przekrojone pod ogonkiem owoce wydrąż, tworząc miseczki. Miąższ zetrzyj na tarce i połącz z gęstniejącą owocową galaretką. Wlej do jabłek, przybierz liśćmi mięty.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/ut/20309955-jablka-z-galaretka-przekrojone-pod-ogonkiem-owoce.jpeg)
![Poncz bezalkoholowy: Do dzbanka wrzuć plastry dokładnie wymytej pomarańczy, garść malin oraz liści mięty. Zalej je (po szklance) sokiem z pomarańczy, wodą mineralną i tonikiem. Schłodź w lodówce. Podawaj z lodem. Poncz bezalkoholowy: Do dzbanka wrzuć plastry dokładnie wymytej pomarańczy, garść malin oraz liści mięty. Zalej je (po szklance) sokiem z pomarańczy, wodą mineralną i tonikiem. Schłodź w lodówce. Podawaj z lodem.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/os/20309956-poncz-bezalkoholowy-do-dzbanka-wrzuc-plastry-dokladnie.jpeg)
![Kostki lodowe można przygotować, zalewając wodą całe owoce lub zamrażając soki owocowe. Kostki lodowe można przygotować, zalewając wodą całe owoce lub zamrażając soki owocowe.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/ix/20309957-kostki-lodowe-mozna-przygotowac-zalewajac-woda-cale.jpeg)
Jeżeli mamy w ogrodzie maliny, porzeczki czy inne owoce, szybko możemy przygotować wspaniały poczęstunek dla niespodziewanych gości. Oczywiście można także wykorzystać przywiezione z dalekich krain np. pomarańcze, banany czy kiwi. Ale latem na naszych stołach powinny królować plony przyniesione prosto z ogrodu.
Proponujemy kilka szybkich przepisów - trzeba tylko pamiętać, że niektóre z nich należy przygotować na kilka godzin przed podaniem.
Sorbety i lody
Domowe desery lodowe są mniej aksamitne niż kupowane, ale za to zdrowsze. Możemy też dowolnie komponować ich skład. Mrozimy je w foremkach, a w gęstniejącą masę wtykamy patyczek (lody wyjmujemy po zanurzeniu foremki w gorącej wodzie). Te mrożone w dużym naczyniu nakładamy łyżką.
Sorbety składają się z samych owoców i cukru. Jeśli nie dodamy wody, nie trzeba ich w czasie mrożenia mieszać. Lody są robione na bazie produktów z mleka, często także jajek.
Owoce w czekoladzie
Żeby przygotować taki deser, należy roztopić czekoladę gorzką, deserową, mleczną
lub białą i połączyć ze zmiękczającym ją dodatkiem. Masa do "kapturków" powinna
być gęsta, np. z roztopionej tabliczki czekolady białej lub ciemnej i łyżki masła roślinnego. Masa do fondue jest rzadsza, np. z roztopionej tabliczki gorzkiej i deserowej czekolady, zmieszanej w kąpieli wodnej z 3-4 łyżkami śmietanki kremówki do uzyskania jednorodnej masy. Można też dodać nieco alkoholu lub olejek waniliowy. Podgrzewacz jest potrzebny do utrzymywania czekolady w odpowiedniej temperaturze, by na stole zachowywała płynną konsystencję.
Mrożone owoce
Lodowe kostki ze świeżymi owocami są prostym w wykonaniu, ale bardzo efektownym dodatkiem do zimnych napojów; można też na nich podawać owocowe sorbety. Włożenie do foremek drobnych owoców, zalanie ich wodą i wstawienie do zamrażalnika zajmuje tylko chwilę.
Orzeźwiające napoje
Dzięki różnorodności ogrodowych zbiorów możemy mieć frajdę przyrządzania
rozmaitych napojów. Należy je pić w krótkim czasie po przygotowaniu.
Soki wyciskane z owoców, niedosładzane i bez żadnych innych dodatków, są bardzo esencjonalne i najzdrowsze, ale nie wszystkim smakują (np. bardzo kwaśne z aronii).
Nektary to soki rozcieńczone i dosłodzone. Napoje owocowe zawierają najwięcej wody i mają różnorodne dodatki. Syropy uzyskamy po zasypaniu owoców cukrem. Można je długo przechowywać.
Owoce w galaretce
Galaretkę warto zrobić samodzielnie, zestalając żelatyną (według przepisu) sok, nektar lub przecier ze świeżych owoców. Do podziwiania i smakowania: Aby galaretkę podać nie w misce, a na talerzu, wlewamy ją do formy i wstawiamy do lodówki. Gdy stężeje, formę na chwilę zanurzamy w gorącej wodzie, nakrywamy talerzem, odwracamy i zdejmujemy ją z galaretki. Efektownie wyglądają też galaretki z kilku kolorowych warstw.
- Więcej o:
Którego jałowca owoce są jadalne? [Ekspert radzi]
Pleśń atakuje owoce [Ekspert radzi]
Cytrusy z doniczki. Jak uprawiać cytrusy w domu?
Kawa i herbata, którą można uprawiać w domu
Kampania #PlantHealth4Life powraca!
Nowoczesne technologie w ogrodnictwie: Wspieranie tradycyjnych ogrodów przez inteligentne rozwiązania
Ukwiecaj Warszawę! Startuje 41. edycja konkursu Warszawa w kwiatach
Jakie korzyści wynikają ze wspólnej pracy z dziećmi w ogrodzie?