Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Skąd się bierze osad na bateriach?

Tekst Katarzyna Połeć
Kamień kuchenny jest trudny do usunięcia, lepiej więc "zapobiegać niż leczyć". Baterie i stalowe powierzchnie czyści się specjalnymi preparatami i miękką ściereczką. - Fot. Blanco/Comitor

Ten nierozpuszczalny osad, zwany kamieniem kotłowym, wytrąca się z wody wodociągowej. Najczęściej pojawia się tam, gdzie woda jest podgrzewana, albo tam, gdzie jej ciśnienie jest zmienne.

Kamień kotłowy osadza się na każdej powierzchni, która wchodzi w kontakt z twardą wodą. Twardość wody najczęściej wyrażana jest w stopniach niemieckich (°n), przy czym 1°n = 10,00 mg CaO w 1 l wody oraz 1°n = 17,86 mg CaCO3 w 1 l wody. Woda o twardości poniżej 3°n jest uważana za miękką, zaś powyżej 30°n - za bardzo twardą. Według polskich norm twardość wody pitnej powinna wynosić 60-500 mg CaCO3/l, czyli od 3 do 28 stopni niemieckich. Typowa twardość wody użytkowej (kranowej) wynosi około 10°n.

Jak zmierzyć twardość wody

Najdokładniej można to zrobić w laboratorium lub jednostce badawczej, w której wykonuje się badania składu chemicznego wody. W warunkach domowych twardość wody mierzy się za pomocą dość dokładnych testerów kropelkowych (od 10 zł) lub mniej precyzyjnych testerów paskowych (około 3 zł).

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład

>

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Baterie kuchenne - standardowe i dla wymagających
Test preparatów do czyszczenia baterii
Jak czyścić baterie?

Skomentuj:

Skąd się bierze osad na bateriach?

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej