Wybieramy zlewozmywak
Wybór odpowiedniego modelu zlewozmywaka zależy od wielu czynników: powierzchni kuchni, jej wyposażenia i stylistyki, lecz przede wszystkim - od naszych kuchennych potrzeb i zwyczajów.
1 z 24
2 z 24
3 z 24
4 z 24
5 z 24
6 z 24
7 z 24
8 z 24
9 z 24
10 z 24
11 z 24
12 z 24
13 z 24
14 z 24
15 z 24
16 z 24
17 z 24
18 z 24
19 z 24
20 z 24
21 z 24
22 z 24
23 z 24
24 z 24
Wybór zlewozmywaka jest kwestią bardzo indywidualną, gdyż nie ma idealnych rozwiązań, pasujących do wszystkich kuchni i ich posiadaczy. Każdy musi sam przeanalizować swoją sytuację, potrzeby, możliwości i styl życia, aby wybrać takie rozwiązania, dzięki którym praca w kuchni będzie przyjemnością, a przestrzeń w pomieszczeniu - optymalnie wykorzystana.
Niegdyś sprawa była prosta - w dużej kuchni montowało się duży zlewozmywak, do małych polecane były zlewy jak najmniejsze. Tyle tylko, że współczesne zlewozmywaki nie służą już tylko do mycia naczyń. Nowoczesne materiały i rozwiązania konstrukcyjne sprawiają, że można na nich rozpakowywać żywność, kroić, płukać, odsączać, rozmrażać, obierać produkty i usuwać odpadki. Dobrze dobrany zlewozmywak będzie więc wygodnym przedłużeniem kuchennej przestrzeni roboczej - lepiej niż niektóre blaty przystosowanym do kontaktu z wodą.
Liczba komór w zlewozmywaku
Wybierając zlewozmywak, należy skupić się nie tylko na jego wyglądzie czy kształcie. Rzeczą, o której w pierwszej kolejności powinniśmy pomyśleć, jest jego funkcjonalność. Warto więc określić, czy dużo gotujemy, czy mamy zmywarkę lub chcemy takie urządzenie kupić. Odpowiadając na te pytania, uzyskamy odpowiedź jakiego zlewozmywaka potrzebujemy.
Jednokomorowy. Wystarcza do mycia niewielkiej ilości naczyń i płukania produktów, gdy mamy w kuchni zmywarkę.
Jednokomorowy z ociekaczem. Sprawdzi się zwłaszcza w kuchni o małym metrażu, w której nie ma miejsca na dodatkową półkę z suszarką.
Półtorakomorowy. To dobre rozwiązanie dla osób ceniących wygodę i wielofunkcyjność sprzętu. Dodatkowe pół komory może przydać się do wielu czynności - płukania obranych ziemniaków czy rozmrażania mięsa.
Dwukomorowy. Przyda się tym, którzy zmywają naczynia ręcznie w kuchni, w której blaty mają dużą powierzchnię.
Warto też przyjrzeć się zlewozmywakom, z dodatkowymi, niewielkimi komorami - te podłączane do kanalizacji, można używać przy opróżnianiu naczyń przed załadowaniem do zmywarki, a wyposażone w specjalne klapki umożliwiają łatwe i szybkie usuwanie odpadków organicznych ze zlewu wprost do kosza na śmieci. Takie udogodnienia mają najczęściej zlewozmywaki półtorakomorowe i dwukomorowe.
Wielkość zlewozmywaka musi być dopasowana także do szerokości szafki, na której zostanie on zainstalowany. Szerokość komory lub komór zlewu powinna być węższa od mebla o około 5 cm. Nie dotyczy to ociekaczy, bo te potrzebują miejsca na blacie, a nie wewnątrz szafki. Producenci zlewozmywaków ułatwiają dopasowanie swoich produktów do typowych mebli, określając do jakiego wymiaru szafki dostosowane są poszczególne modele (40, 45, 60 i 90 cm).
Wyboru zlewozmywaka powinniśmy dokonywać jednocześnie z zamawianiem blatu, którym przykryjemy meble kuchenne. Każdy zlew wymaga wycięcia odpowiedniego otworu w blacie - w drewnianych czy z płyt meblowych nie jest to problem, jednak wykonanie otworu w blatach kamiennych czy kompozytowych jest znacznie bardziej skomplikowane.
Sposoby montażu zlewozmywaków
Zlewozmywaki, poza wielkością, różnią się konstrukcją i metodami montażu. Niegdyś najpopularniejsze były nakładane na szafkę kuchenną, w której zastępowały blat. Ten model jest wciąż popularny w stylizowanych zlewach z ceramiki i kompozytów. Zdecydowana większość współczesnych zlewów przeznaczona jest jednak do wbudowania (wpuszczenia) w blat kuchenny. Zaletą tego typu zlewów jest ich uniwersalność - mogą być montowane we wszystkich typach blatów. Słabym punktem natomiast - konieczność dobrego uszczelnienia (silikonem lub specjalnymi kołnierzami uszczelniającymi) krawędzi zlewu, by podciekająca woda nie uszkodziła blatu.
Modne od pewnego czasu zlewozmywaki podwieszane (w formie standardowych zlewów lub składające się z osobnych komór i ociekacza) montuje się natomiast tylko pod blatami wykonanymi z kamienia naturalnego lub konglomeratu, które mają odpowiednią nośność i odporność na wodę. Dyskusyjne jest podwieszanie zlewozmywaków pod blatami drewnianymi - przeciwnicy twierdzą, że nie da się ich ochronić przed niszczeniem przez wodę, zwolennicy zaś namawiają na wybór twardych i odpornych na wilgoć gatunków egzotycznych.
Zaletą zlewów podwieszanych jest możliwość montowania ich bez widocznej krawędzi, dzięki temu powierzchnia blatu jest gładka i łatwa do czyszczenia. Jeśli zdecydujemy się na tego typu zlew, powinniśmy zwrócić uwagę na poprawny montaż. Otwór w blacie musi być precyzyjnie docięty (może być minimalnie mniejszy niż sam zlewozmywak). Do zawieszenia komór trzeba użyć specjalnych wieszaków przeznaczonych do materiału, z którego wykonany jest blat, i potem pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu przed wilgocią miejsca styku krawędzi zlewu i blatu.
Materiały na zlewozmywaki
Najpopularniejszymi tworzywami do produkcji zlewozmywaków są: stal szlachetna, materiały kompozytowe oraz ceramika. Mniej typowe zlewozmywaki są wykonywane na zamówienie razem z blatem i tworzą z nimi integralną całość. Wytwarzane są z okładzinowych materiałów kompozytowych, wykorzystywanych do produkcji blatów (na przykład corianu, staronu czy silgranitu) lub stalowej blachy. Są odporne na chemikalia, zaplamienie i wysoką temperaturę; niestety - bardzo kosztowne.
Stal szlachetna Składa się z żelaza (72%), chromu (18%) oraz niklu (10%), dlatego często określa się ją jako stal 18/10, która to nazwa dotyczy proporcji chromu i niklu. Jest odporna na korozję, i to nie tylko na rdzę powodowaną przez wodę, ale też tę wynikającą z kontaktu z kwasami czy roztworami alkalicznymi, które bywają składnikami środków czyszczących. Tej właściwości, antybakteryjności oraz odporności na wysoką temperaturę (do 550°C), stal szlachetna zawdzięcza popularność.
Zlewozmywaki stalowe są łatwe do utrzymania w czystości, odporne na zaplamienia i uszkodzenia mechaniczne (pod wpływem mocnego uderzenia blacha może się odkształcać, ale ponieważ ma jednolitą strukturę - nie odpryskuje). Powierzchnie stalowe łatwo zarysować, dlatego aby zlewozmywak zachował swoją urodę, trzeba przestrzegać pewnych zasad. Nie powinno się kroić nożem bezpośrednio na stalowej powierzchni, ani przesuwać po niej ciężkich naczyń, bo prowadzi to do powstania głębokich i trudnych do usunięcia rys. Do mycia natomiast nie używa się ostrych zmywaków ani detergentów ze środkami ściernymi. Do codziennej pielęgnacji zlewozmywaka najlepiej używać jedynie wody i płynu do mycia naczyń oraz miękkiej szmatki. Po każdym użyciu, zlewozmywak należy umyć i wytrzeć, co wyeliminuje wysychanie kropel wody i osadzanie się wapnia na jego powierzchni.
Konserwacja stali. Posiadaczom zlewów stalowych najwięcej kłopotów sprawia twarda woda. Z czasem na powierzchni zlewozmywaka pojawia się osad z kamienia, a na nim łatwiej zatrzymują się cząsteczki brudu. W efekcie zlew traci połysk i wygląda jak przysypany cienką wartwą kurzu. Producenci zlewów stalowych zalecają, by profilaktucznie, co kilka miesięcy stosować do nich specjalne odkamieniacze. Przed osadzaniem się kamienia chroni też na przykład kwasek cytrynowy, którym można przecierać powierzchnię zlewu.
Niebieskie, fioletowe lub tęczowe przebarwienia na powierzchni zlewozmywaków stalowych są zupełnie normalne - mogą je powodować niektóre związki mineralne zawarte w wodzie, a także niektóre potrawy (na przykład woda po gotowaniu selera).
Kompozyty Zlewozmywaki wykonane z tworzyw kompozytowych, nazywane popularnie granitowymi, produkowane są z mieszanki mielonego granitu, kwarców i żywic akrylowych z dodatkiem barwników (dodatek naturalnego granitu odróżnia je od kompozytów służących do produkcji blatów). Materiał ten występuje pod różnymi nazwami handlowymi, zależnie od producenta może też nieznacznie różnić się składem.
Często kompozyty są dodatkowo chronione warstwami zabezpieczającymi powierzchnię przed zaplamieniem i ułatwiającymi czyszczenie.
Największą zaletą zlewów kompozytowych jest różnorodność barw, kształtów i wykończeń. Wadą - powstawanie przebarwień pod wpływem niektórych substancji (na przykład soków), a także niższa odporność na temperaturę - do 280°C.
Konserwacja kompozytu. Usunięcie osadu wapiennego i przebarwień z powierzchni kompozytu domowymi sposobami jest dość trudne. Można jednak spróbować użyć proszku do prania lub zmiękczacza do pralek i zmywarek. Do komory zlewozmywaka nalewa ciepłej wody, wsypuje 2 łyżki detergentu i pozostawia na noc, następnie zlew należy wyczyścić ostrą stroną gąbki z płynem do naczyń. Bardziej oporne osady lepiej usuwać środkiem odwapniającym, rekomendowanym przez producenta zlewozmywaka. Natomiast na świeże plamy (na przykład z soków czy herbaty) można zastosować zwilżoną sól kuchenną.
Ceramika Produkuje się je z mieszaniny glin, pokrywa szkliwem i wypala. Dzięki temu zlewozmywaki ceramiczne trudno uszkodzić, za to łatwo czyścić, są też odporne na wysokie temperatury. Gładka powierzchnia szkliwa nie jest też odporna na większość środków czyszczących. Wadą zlewów ceramicznych jest jednak ich spora waga i podatność na uszkodzenia mechaniczne.
Konserwacja ceramiki. Do czyszczenia można używać niemal wszystkich detergentów, ale warto wiedzieć, że proszek do szorowania lub mleczka zawierające ścierniwo, mogą trwale porysować szkliwo. Z tego samego względu należy też unikać przesuwania przedmiotów z twardych tworzyw i nie używać na powierzchni zlewu noży ceramicznych. Mogą ją uszkodzić także inne ciężkie przedmioty, wrzucane z dużą siłą do komory (zlew wówczas pęka lub odpryskuje z niego szkliwo).
Niegdyś sprawa była prosta - w dużej kuchni montowało się duży zlewozmywak, do małych polecane były zlewy jak najmniejsze. Tyle tylko, że współczesne zlewozmywaki nie służą już tylko do mycia naczyń. Nowoczesne materiały i rozwiązania konstrukcyjne sprawiają, że można na nich rozpakowywać żywność, kroić, płukać, odsączać, rozmrażać, obierać produkty i usuwać odpadki. Dobrze dobrany zlewozmywak będzie więc wygodnym przedłużeniem kuchennej przestrzeni roboczej - lepiej niż niektóre blaty przystosowanym do kontaktu z wodą.
Liczba komór w zlewozmywaku
Wybierając zlewozmywak, należy skupić się nie tylko na jego wyglądzie czy kształcie. Rzeczą, o której w pierwszej kolejności powinniśmy pomyśleć, jest jego funkcjonalność. Warto więc określić, czy dużo gotujemy, czy mamy zmywarkę lub chcemy takie urządzenie kupić. Odpowiadając na te pytania, uzyskamy odpowiedź jakiego zlewozmywaka potrzebujemy.
Jednokomorowy. Wystarcza do mycia niewielkiej ilości naczyń i płukania produktów, gdy mamy w kuchni zmywarkę.
Jednokomorowy z ociekaczem. Sprawdzi się zwłaszcza w kuchni o małym metrażu, w której nie ma miejsca na dodatkową półkę z suszarką.
Półtorakomorowy. To dobre rozwiązanie dla osób ceniących wygodę i wielofunkcyjność sprzętu. Dodatkowe pół komory może przydać się do wielu czynności - płukania obranych ziemniaków czy rozmrażania mięsa.
Dwukomorowy. Przyda się tym, którzy zmywają naczynia ręcznie w kuchni, w której blaty mają dużą powierzchnię.
Zobacz galerię zdjęć zlewozmywaków
Warto też przyjrzeć się zlewozmywakom, z dodatkowymi, niewielkimi komorami - te podłączane do kanalizacji, można używać przy opróżnianiu naczyń przed załadowaniem do zmywarki, a wyposażone w specjalne klapki umożliwiają łatwe i szybkie usuwanie odpadków organicznych ze zlewu wprost do kosza na śmieci. Takie udogodnienia mają najczęściej zlewozmywaki półtorakomorowe i dwukomorowe.
Wielkość zlewozmywaka musi być dopasowana także do szerokości szafki, na której zostanie on zainstalowany. Szerokość komory lub komór zlewu powinna być węższa od mebla o około 5 cm. Nie dotyczy to ociekaczy, bo te potrzebują miejsca na blacie, a nie wewnątrz szafki. Producenci zlewozmywaków ułatwiają dopasowanie swoich produktów do typowych mebli, określając do jakiego wymiaru szafki dostosowane są poszczególne modele (40, 45, 60 i 90 cm).
Wyboru zlewozmywaka powinniśmy dokonywać jednocześnie z zamawianiem blatu, którym przykryjemy meble kuchenne. Każdy zlew wymaga wycięcia odpowiedniego otworu w blacie - w drewnianych czy z płyt meblowych nie jest to problem, jednak wykonanie otworu w blatach kamiennych czy kompozytowych jest znacznie bardziej skomplikowane.
Sposoby montażu zlewozmywaków
Zlewozmywaki, poza wielkością, różnią się konstrukcją i metodami montażu. Niegdyś najpopularniejsze były nakładane na szafkę kuchenną, w której zastępowały blat. Ten model jest wciąż popularny w stylizowanych zlewach z ceramiki i kompozytów. Zdecydowana większość współczesnych zlewów przeznaczona jest jednak do wbudowania (wpuszczenia) w blat kuchenny. Zaletą tego typu zlewów jest ich uniwersalność - mogą być montowane we wszystkich typach blatów. Słabym punktem natomiast - konieczność dobrego uszczelnienia (silikonem lub specjalnymi kołnierzami uszczelniającymi) krawędzi zlewu, by podciekająca woda nie uszkodziła blatu.
Modne od pewnego czasu zlewozmywaki podwieszane (w formie standardowych zlewów lub składające się z osobnych komór i ociekacza) montuje się natomiast tylko pod blatami wykonanymi z kamienia naturalnego lub konglomeratu, które mają odpowiednią nośność i odporność na wodę. Dyskusyjne jest podwieszanie zlewozmywaków pod blatami drewnianymi - przeciwnicy twierdzą, że nie da się ich ochronić przed niszczeniem przez wodę, zwolennicy zaś namawiają na wybór twardych i odpornych na wilgoć gatunków egzotycznych.
Zaletą zlewów podwieszanych jest możliwość montowania ich bez widocznej krawędzi, dzięki temu powierzchnia blatu jest gładka i łatwa do czyszczenia. Jeśli zdecydujemy się na tego typu zlew, powinniśmy zwrócić uwagę na poprawny montaż. Otwór w blacie musi być precyzyjnie docięty (może być minimalnie mniejszy niż sam zlewozmywak). Do zawieszenia komór trzeba użyć specjalnych wieszaków przeznaczonych do materiału, z którego wykonany jest blat, i potem pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu przed wilgocią miejsca styku krawędzi zlewu i blatu.
Materiały na zlewozmywaki
Najpopularniejszymi tworzywami do produkcji zlewozmywaków są: stal szlachetna, materiały kompozytowe oraz ceramika. Mniej typowe zlewozmywaki są wykonywane na zamówienie razem z blatem i tworzą z nimi integralną całość. Wytwarzane są z okładzinowych materiałów kompozytowych, wykorzystywanych do produkcji blatów (na przykład corianu, staronu czy silgranitu) lub stalowej blachy. Są odporne na chemikalia, zaplamienie i wysoką temperaturę; niestety - bardzo kosztowne.
Stal szlachetna Składa się z żelaza (72%), chromu (18%) oraz niklu (10%), dlatego często określa się ją jako stal 18/10, która to nazwa dotyczy proporcji chromu i niklu. Jest odporna na korozję, i to nie tylko na rdzę powodowaną przez wodę, ale też tę wynikającą z kontaktu z kwasami czy roztworami alkalicznymi, które bywają składnikami środków czyszczących. Tej właściwości, antybakteryjności oraz odporności na wysoką temperaturę (do 550°C), stal szlachetna zawdzięcza popularność.
Zlewozmywaki stalowe są łatwe do utrzymania w czystości, odporne na zaplamienia i uszkodzenia mechaniczne (pod wpływem mocnego uderzenia blacha może się odkształcać, ale ponieważ ma jednolitą strukturę - nie odpryskuje). Powierzchnie stalowe łatwo zarysować, dlatego aby zlewozmywak zachował swoją urodę, trzeba przestrzegać pewnych zasad. Nie powinno się kroić nożem bezpośrednio na stalowej powierzchni, ani przesuwać po niej ciężkich naczyń, bo prowadzi to do powstania głębokich i trudnych do usunięcia rys. Do mycia natomiast nie używa się ostrych zmywaków ani detergentów ze środkami ściernymi. Do codziennej pielęgnacji zlewozmywaka najlepiej używać jedynie wody i płynu do mycia naczyń oraz miękkiej szmatki. Po każdym użyciu, zlewozmywak należy umyć i wytrzeć, co wyeliminuje wysychanie kropel wody i osadzanie się wapnia na jego powierzchni.
Konserwacja stali. Posiadaczom zlewów stalowych najwięcej kłopotów sprawia twarda woda. Z czasem na powierzchni zlewozmywaka pojawia się osad z kamienia, a na nim łatwiej zatrzymują się cząsteczki brudu. W efekcie zlew traci połysk i wygląda jak przysypany cienką wartwą kurzu. Producenci zlewów stalowych zalecają, by profilaktucznie, co kilka miesięcy stosować do nich specjalne odkamieniacze. Przed osadzaniem się kamienia chroni też na przykład kwasek cytrynowy, którym można przecierać powierzchnię zlewu.
Niebieskie, fioletowe lub tęczowe przebarwienia na powierzchni zlewozmywaków stalowych są zupełnie normalne - mogą je powodować niektóre związki mineralne zawarte w wodzie, a także niektóre potrawy (na przykład woda po gotowaniu selera).
Kompozyty Zlewozmywaki wykonane z tworzyw kompozytowych, nazywane popularnie granitowymi, produkowane są z mieszanki mielonego granitu, kwarców i żywic akrylowych z dodatkiem barwników (dodatek naturalnego granitu odróżnia je od kompozytów służących do produkcji blatów). Materiał ten występuje pod różnymi nazwami handlowymi, zależnie od producenta może też nieznacznie różnić się składem.
Często kompozyty są dodatkowo chronione warstwami zabezpieczającymi powierzchnię przed zaplamieniem i ułatwiającymi czyszczenie.
Największą zaletą zlewów kompozytowych jest różnorodność barw, kształtów i wykończeń. Wadą - powstawanie przebarwień pod wpływem niektórych substancji (na przykład soków), a także niższa odporność na temperaturę - do 280°C.
Konserwacja kompozytu. Usunięcie osadu wapiennego i przebarwień z powierzchni kompozytu domowymi sposobami jest dość trudne. Można jednak spróbować użyć proszku do prania lub zmiękczacza do pralek i zmywarek. Do komory zlewozmywaka nalewa ciepłej wody, wsypuje 2 łyżki detergentu i pozostawia na noc, następnie zlew należy wyczyścić ostrą stroną gąbki z płynem do naczyń. Bardziej oporne osady lepiej usuwać środkiem odwapniającym, rekomendowanym przez producenta zlewozmywaka. Natomiast na świeże plamy (na przykład z soków czy herbaty) można zastosować zwilżoną sól kuchenną.
Ceramika Produkuje się je z mieszaniny glin, pokrywa szkliwem i wypala. Dzięki temu zlewozmywaki ceramiczne trudno uszkodzić, za to łatwo czyścić, są też odporne na wysokie temperatury. Gładka powierzchnia szkliwa nie jest też odporna na większość środków czyszczących. Wadą zlewów ceramicznych jest jednak ich spora waga i podatność na uszkodzenia mechaniczne.
Konserwacja ceramiki. Do czyszczenia można używać niemal wszystkich detergentów, ale warto wiedzieć, że proszek do szorowania lub mleczka zawierające ścierniwo, mogą trwale porysować szkliwo. Z tego samego względu należy też unikać przesuwania przedmiotów z twardych tworzyw i nie używać na powierzchni zlewu noży ceramicznych. Mogą ją uszkodzić także inne ciężkie przedmioty, wrzucane z dużą siłą do komory (zlew wówczas pęka lub odpryskuje z niego szkliwo).
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład
>
Skomentuj:
Wybieramy zlewozmywak