Płyty elektryczne - co trzeba wiedzieć, wybierając
Są dwa rodzaje płyt: ze zwykłymi polami grzejnymi oraz indukcyjne. Przedstawiamy wszystko co warto o nich wiedzieć. Przeczytaj zanim kupisz.
Są dwa rodzaje płyt: ze zwykłymi polami grzejnymi oraz indukcyjne. W tych pierwszych rozgrzewa się powierzchnia płyty, a konkretnie - pole określonej wielkości. W indukcyjnych między powierzchnią płyty a naczyniem wytwarza się pole magnetyczne, powodując rozgrzewanie się dna garnka; dzięki temu czas przygotowania posiłku jest krótszy nawet o 35 proc. (zużywamy więc mniej energii). Przez cały czas gotowania płyta indukcyjna pozostaje chłodna - nagrzewa się wyłącznie metalowe naczynie.
Podłączenie płyty elektrycznej
Płyty są zasilane prądem o napięciu 230 V. Aby nie obciążać nadmiernie instalacji elektrycznej, każda połowa płyty powinna być podłączona do innej fazy.
Wymiary płyty
Większość płyt ma szerokość od 58 do 60 cm, ale są też urządzenia zarówno znacznie węższe (od 30 cm, z dwoma polami grzejnymi), jak i szersze (nawet ponad 90 cm, z pięcioma polami i więcej).
Z czego są zrobione płyty?
Płyty robi się z ceramiki - wytrzymałej i odpornej na obciążenia. Powierzchnia ceramicznej płyty jest idealnie gładka, łatwo więc utrzymać ją w czystości (stosujemy specjalne preparaty).
Sterowanie płytą
Zdecydowana większość jest wyposażona w sterowanie sensorowe umieszczone z przodu lub z boku. Tylko niektóre modele nie mają własnego systemu sterowania - pokrętła znajdują się na panelu piekarnika (wtedy płytę trzeba zainstalować nad piekarnikiem).
Funkcje płyt elektrycznych
Booster - zwiększenie mocy grzania nawet o 50 proc.
Wskaźnik ciepła resztkowego - informuje o ilości ciepła utrzymującego się po wyłączeniu płyty; w elektrycznej uchroni to nas przed oparzeniem.
Wyłącznik bezpieczeństwa - jeżeli zapomnimy o gotującej się potrawie, płyta sama się wyłączy po jakimś czasie (można także zaprogramować koniec pracy).
Timer - można ustawić czas grzania poszczególnych pól grzewczych.
Stop&Go - funkcję tę włączamy, jeśli na jakiś czas chcemy przerwać gotowanie; potem jednym przyciskiem z powrotem uruchamiamy urządzenie, zachowując ustawione wcześniej parametry.
ProBaby System - blokada uniemożliwiająca przypadkowe włączenie, np. przez dzieci.
W płytach indukcyjnych są to również:
Rozpoznawanie wielkości naczynia - czujniki wykrywają krawędzie naczynia i do jego wielkości dostosowują odpowiednią ilość energii.
Wykrywanie obecności naczynia - płyta automatycznie się wyłącza, jeśli nie stoi na niej garnek.
Skomentuj:
Płyty elektryczne - co trzeba wiedzieć, wybierając