Wszystko o piekarnikach. Przeczytaj zanim kupisz
Piekarnik nie tylko piecze, ale również grilluje i gotuje - na parze i za pomocą mikrofal. W dodatku zna na pamięć mnóstwo przepisów i nawet korzysta ze smartfona. Niejeden nowoczesny piekarnik zna się na kuchni lepiej niż jego właściciel!





Wszystkie piekarniki są wyposażone w funkcje: grzanie górne, dolne, termoobieg (wbudowany wentylator rozprowadzający gorące powietrze). Aby ułatwić przygotowanie posiłków, producenci stosują również inne rozwiązania, m.in.:
Termoobieg 3D (lub 3D plus) - dzięki dodatkowej grzałce lub otworom grzewczym przy wentylatorach gorące powietrze jest rozprowadzane równomiernie po całym piekarniku, co ułatwia pieczenie dużych potraw oraz sprawia, że ciasto równo wyrasta.
Rozmrażanie - potrawy i produkty rozmrażają się dzięki cyrkulacji powietrza wprawianego w ruch przez wentylator.
Grill - umożliwia opiekanie mięsa i warzyw tak jak na tradycyjnym grillu.
Szybkie nagrzewanie - w krótkim czasie piekarnik osiąga ustawioną przez nas temperaturę.
Mikrofale - piekarnika można używać tak jak kuchenki mikrofalowej albo korzystać dodatkowo z mikrofal podczas tradycyjnego pieczenia (pozwala to przygotować potrawę do 80 proc. szybciej, a w związku z tym zaoszczędzić nawet 50 proc. energii).
Jednoczesne pieczenie różnych potraw - dla każdej z nich, umieszczonej na oddzielnym poziomie, można ustawić inne parametry; zapachy nie mieszają się ze sobą.
Funkcja pary - umożliwia przygotowanie zdrowych potraw na parze.
Termosonda - ułatwia pieczenie kontrolując temperaturę wewnątrz potrawy.
Przeczytaj: 30 błędów, które skracają żywotność sprzętów AGD
Funkcje piekarnika na miarę XXI wieku:
Tak zwane automatyczne programy, czyli dobieranie przez piekarnik parametrów pieczenia w zależności od rodzaju dania i jego wagi, nie są już dla nas nowością. Producenci poszli jednak dalej i wprowadzili do pamięci urządzeń przepisy i aplikacje, które instruują krok po kroku, jak przyrządzić potrawę. Z najnowszymi modelami możemy się komunikować za pomocą smartfonów.
Interaktywny ekran dotykowy - umożliwia obsługę piekarnika za pomocą dotyku, czyli dosłownie jednym palcem. Piekarniki z takim ekranem nie mają przycisków ani pokręteł, przy których zwykle gromadzą się zanieczyszczenia.
Wbudowana książka kucharska z przepisami - po wyborze dania na ekranie piekarnika wyświetla się
lista potrzebnych składników oraz opis przygotowania potrawy, a po uruchomieniu urządzenie samo ustawia parametry pieczenia.
Programowanie - możliwość zapisywania własnych przepisów i ustawień w pamięci piekarnika.
Sterowanie za pomocą smartfonu - specjalna aplikacja na telefon pozwala zdalnie obsługiwać piekarnik, np. włączyć go, by się nagrzał, zanim wrócimy do domu. Dostępne są również aplikacje z książką kucharską oraz zapewniające bezpośrednią łączność z Facebookiem, dzięki czemu zdjęciem gotowej potrawy możemy podzielić się ze znajomymi.
Wejście USB - umożliwia przeglądanie na wyświetlaczu piekarnika dowolnych zdjęć, które wprowadzamy z pendrive'a.
Mały czy duży piekarnik?
Standardowy piekarnik, i takich jest większość, ma pojemność od 50 do 75 litrów oraz szerokość 60 cm - to model w sam raz dla kilkuosobowej rodziny i do średniej wielkości kuchni. Liczniejsza rodzina, dysponująca przestronną kuchnią, może pomyśleć o zakupie większego modelu - o pojemności 70-85 litrów i szerokości do 90 cm (pamiętajmy, że trzeba go zabudować w szafce o nietypowych wymiarach). Do małych kuchni z wysoką zabudową idealne będą modele kompaktowe, mniejsze od standardowych, np. o wysokości 45 cm lub szerokości do 50 cm. Ich zaletą jest to, że zajmują mało miejsca i można je zamontować na wygodnej dla nas wysokości (tak by nie trzeba się było schylać); wadą - że ze względu na ograniczoną pojemność (do 50 litrów) zmieszczą się w nich mniejsze naczynia niż w standardowych piekarnikach.
Czyste wnętrze piekarnika
We wszystkich piekarnikach komora jest pokryta emalią łatwo czyszczącą, która utrudnia osadzanie się zanieczyszczeń. Stosowane są również inne, skuteczniejsze rozwiązania:
pyroliza - wypalanie wszystkich zanieczyszczeń w bardzo wysokiej temperaturze (około 500 st. C); na koniec wystarczy przetrzeć komorę szmatką;
czyszczenie parowe - niewielka ilość wody po rozgrzaniu zamienia się w parę, a ta zmiękcza zanieczyszczenia, które dzięki temu są łatwiejsze do usunięcia;
wkłady katalityczne - płytki z powłoką wspomagającą wypalanie zanieczyszczeń w wysokiej temperaturze (około 350 st. C), umieszczone na tylnej lub bocznych ściankach komory; co jakiś czas należy je wymieniać.
Bezpieczne pieczenie
Chociaż piekarniki mogą osiągać bardzo wysoką temperaturę, nie grozi nam poparzenie - większość modeli ma tak skonstruowane drzwiczki, że nie nagrzewają się powyżej 50 st. C; natomiast system chłodzenia obudowy chroni przed uszkodzeniem sąsiednie szafki. Można też zablokować urządzenie przed przypadkowym włączeniem (np. by nie uruchomiły go dzieci), a automatyczny wyłącznik odetnie dopływ prądu, gdy urządzenie będzie pracowało zbyt długo. Niektóre modele mają blokadę drzwi, która uniemożliwia otwarcie ich podczas pieczenia.Wyposażenie piekarnika
Zwykle w cenie piekarnika jest blacha i ruszt. Niektórzy producenci dołączają także brytfannę, dodatkowy mały ruszt (nakładany na brzegi brytfanny), rożen, a czasem blachę do pieczenia pizzy oraz specjalne naczynia, np. do gotowania na parze.
- Więcej o:
- wyposażenie wnętrz
Kuchnia otwarta na pokój - przegląd waszych wnętrz
Akcesoria kuchenne, dzięki którym gotowanie stanie się łatwiejsze
Jaką pościel kupić? Modne komplety do sypialni
Pomysł na łazienkę potrzebny? Znajdź go online wśród najlepszych projektów zgłoszonych do konkursu „#Opoczno i architekci pomagają”!
Zwierzaki w domu: pod papugami
Tropikalna wyspa w salonie
Moc zwierciadła
Czujniki domowe - warto w nie inwestować