Sezon trwa, wybieramy grill!
Właściwy grill zagwarantuje nam minimum wysiłku i maksimum przyjemności. Pod warunkiem, że do grillowania podejdziemy z głową. Zobacz, na czym i jak smażyć, aby było zdrowo i smacznie.
GRILL WĘGLOWY
Urządzenie w sam raz dla osób, które lubią trzaskający żywy ogień i zapach dymu. Wymaga otwartej przestrzeni, długo się rozpala, trzeba stale pilnować temperatury. Utrzymanie jej na odpowiednim poziomie ułatwia termometr wbudowany w pokrywę (ma go większość modeli). Niektóre grille mogą służyć również jako wędzarnie.
GRILL GAZOWY
Droższy od węglowego, ale też zwykle od niego większy - a więc idealny na przyjęcia. Działa na gaz z butli (stalowa, o pojemności 27 litrów, kosztuje około 90 zł); smażenie można rozpocząć już 40 sekund po włączeniu. Długo trzyma temperaturę. Można na nim grillować tzw. metodą bezpośrednią (szybką, przeznaczoną do produktów, które potrzebują maksymalnie 30 minut smażenia) lub pośrednią (wolniejszą, do duszenia i pieczenia potraw - grill działa wtedy jak piekarnik). Tak jak urządzenia węglowe, może mieć funkcję wędzenia i termometr. Są też modele gazowo-węglowe.
GRILL ELEKTRYCZNY
Domowa wersja grilla tradycyjnego. Nie dymi, można go więc używać i w mieszkaniu, i na balkonie (nie narażając się sąsiadom). Długo utrzymuje temperaturę, ma nienagrzewające się uchwyty. Łatwo się go czyści, ruchome części umyjemy również w zmywarce.
GRILL - SMACZNIE I BEZPIECZNIE
NA OPAŁ wybierz węgiel drzewny (kosztuje około 10 zł/2 kg) - zdaniem znawców idealny jest ten z Bieszczad. Unikaj brykietów, bo zawierają substancję spajającą, która zmienia smak żywności.
JAKO ROZPAŁKI nie używaj olejów ani paliwa. Najlepsze są małe drewienka z drzew liściastych; iglaste mają mnóstwo aromatycznych olejków, których zapach przenika do potraw, poza tym płonąca żywica wydziela szkodliwe substancje.
DLA AROMATU dodaj do węgla gałązki winorośli, rozmarynu lub tymianku, namoczone liście laurowe, kawałki drewna owocowego (jabłoni, wiśni, moreli) lub dostępnego w sprzedaży drewna aromatycznego. Opał można też posypać suszonymi ziołami.
DO SMAŻENIA używaj aluminiowych tacek, inaczej kapiący na węgiel tłuszcz będzie wydzielał szkodliwe dla zdrowia węglowodory (tylko w niektórych modelach są zastosowane rozwiązania, które temu zapobiegają). Grilluj nad żarem, nie nad ogniem - w osmalonych kawałkach potraw zbierają się rakotwórcze substancje.
Skomentuj:
Sezon trwa, wybieramy grill!