Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Confit de canard

Stylizacja: Joanna Szachowska-Tarkowska Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki Przepis: Piotr Soliwoda Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

4 udka kacze 1 kg tłuszczu kaczego lub smalcu 1/2 pęczka włoszczyzny, sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn, czosnek słoiczek żurawiny

Udka czyścimy, myjemy i obficie solimy. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie rozpuszczamy tłuszcz i wkładamy do niego opłukane z soli i osuszone udka. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny wraz z ziołami, obraną włoszczyzną (marchewka, seler, pietruszka) i 1-2 ząbkami czosnku. Gdy udka będą miękkie, odstawiamy je do wystudzenia, a potem obsmażamy na tłuszczu (może być ten sam, w którym się gotowały, może być świeże masło) na ładny złoty kolor. Podajemy z żurawiną. Tłuszcz, w którym gotowały się udka, można przecedzić, a włoszczyznę pokroić w małą kostkę i z powrotem dodać do tłuszczu. Taki smalczyk podaje się po wystudzeniu z ciemnym pieczywem lub bagietką i piklami.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Confit de canard

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej