Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Steki z sosem czosnkowym

Wykonanie i stylizacja potraw: Marta Szczepanik-Dzikowska, zdjęcia: Jarosław Madejski, Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Jarosław Madejski

4 steki po 175-200 g każdy, 2 duże ząbki czosnku, oliwa, 2 łyżki rozgniecionych ziaren czarnego i białego pieprzu Sos czosnkowy: 6 dużych zmiażdżonych ząbków czosnku, 2 żółtka, sok wyciśnięty z niewielkiej cytryny, 450 ml oliwy, 3 łyżki gruboziarnistej musztardy, sól, świeżo zmielony pieprz

Steki nacieramy połówkami obranego czosnku i skrapiamy oliwą. Obtaczamy je w rozgniecionych ziarnach pieprzu i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Przygotowujemy sos: miksujemy czosnek, żółtka i sok z cytryny. Ciągle miksując, dolewamy do mieszanki cienkim strumieniem oliwę. Gdy sos uzyska konsystencję kremu, przekładamy go do miseczki, doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Steki pieczemy na naoliwionym ruszcie około 3 minut z każdej strony (stek krwisty), 4 minuty (średnio wypieczony) lub dłużej, jeśli mięso ma być dobrze wypieczone. Podajemy z sosem czosnkowym.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Steki z sosem czosnkowym

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej