Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Steki wołowe

Zdjęcia: Łukasz Zandecki, stylizacja: Joanna Szachowska-Tarkowska, Źródło: Nowa Kuchnia Polska
Fot. Łukasz Zandecki / AG

4 duże steki wołowe (po 30 dag każdy; z polędwicy lub rostbefu)Marynata: 4 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju arachidowego, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżeczka kardamonu, 1 łyżka posiekanej cebuli, 1/2 łyżeczki papryki Sos: 10 dag dużych pieczarek, 4 łyżki oliwy, po 1/2 łyżeczki soli i białego pieprzu, 2 łyżki posiekanej cebuli, 6-8 roztartych ząbków czosnku, spora szczypta pieprzu, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 szklanka bulionu wołowego, kawałek (3-5 dag) zimnego masła

Mieszamy składniki marynaty, nacieramy steki, przykrywamy je folią i wkładamy na 4 godziny do lodówki. Robimy sos: grzyby nacieramy 2 łyżkami oliwy, białym pieprzem i 1/4 łyżeczki soli. Grillujemy 10 minut, potem kroimy w plasterki. Na pozostałej oliwie szklimy cebulę i czosnek, wlewamy wino, a gdy wyparuje, dodajemy bulion i grzyby. Mieszamy i gotujemy, aż połowa sosu odparuje. Wtedy dodajemy wiórki masła, mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Steki układamy na grillu, pieczemy 8-12 minut. Odwracamy po 4-6 minutach. Podajemy z sosem i bagietką.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Steki wołowe

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej