Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Gruzińska kuchnia z Weber

Weber
Chaczapuri - Fot. Weber

Czym zaskoczyć przyjaciół zaproszonych na kolację? Proponujemy podróż po kulinarnej mapie świata i odkrywanie różnych smaków. W tym miesiącu zapraszamy do Gruzji. Prezentowane dania przyrządzone zostały na grillu przez Kacpra Salzmana z firmy WEBER i George’a Iagorashvili. Dziś przygotuje dla Państwa kucharz najbardziej znane gruzińskie danie - pyszne chaczapuri po adżarsku.

Chaczapuri z jajkiem - składniki

Rozczyn: do pokruszonych drożdży dodajemy cukier. Dolewamy lekko podgrzane mleko z wodą, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i ręcznie wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Pod koniec dodajemy łyżeczkę oleju. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Farsz: rozdrobnioną mozzarellę i fetę dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy je, podsypując mąką. Na wierzch kładziemy ser. Formujemy łódeczki i pieczemy je na kamieniu w temperaturze 250-300⁰C, aż zarumienią się brzegi. Następnie do każdej łódeczki wbijamy jajko oraz dodajemy odrobinę masła. Przygotowane chaczapuri pieczemy do momentu ścięcia jajka. 

Chaczapuri - Fot. Weber

Zobacz jak powstaje chaczapuri - wideo >>>

Read more!
Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Risotto toskańskie
Fegatino
Foccacia - przepis Weber

Skomentuj:

Gruzińska kuchnia z Weber

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej