Fegatino

Weber

Kto nie znał smaku kremu wątróbki na świeżym pieczywie ten nie wie co to toskańskie delicje. Sami spróbujcie! Mamy dla Was przepis na słynne toskańskie fegatino - prosto z Włoch

Fegatino
Fegatino
Fot. Weber

Fegatino

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 300 g oczyszczonej wątróbki
  • 100 ml wina Marsala
  • 100 ml czerwonego wina
  • kapary
  • anchois
  • pieprz
  • sól
  • szałwia
  • oliwa

Na bocznym palniku do rozgrzanego rondelka wlej oliwę i podsmaż cebulę. Następnie dodaj czosnek i oczyszczoną wątróbkę. W momencie gdy mięso zmieni kolor, wlej wino Marsala oraz czerwone wino. Gotuj do momentu, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodaj garść kaparów oraz kilka anchois. Przypraw pieprzem i solą. Podawaj na grillowanym pieczywie z szałwią.

Skomentuj:

Fegatino