Fegatino
Kto nie znał smaku kremu wątróbki na świeżym pieczywie ten nie wie co to toskańskie delicje. Sami spróbujcie! Mamy dla Was przepis na słynne toskańskie fegatino - prosto z Włoch
Fegatino
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 300 g oczyszczonej wątróbki
- 100 ml wina Marsala
- 100 ml czerwonego wina
- kapary
- anchois
- pieprz
- sól
- szałwia
- oliwa
Na bocznym palniku do rozgrzanego rondelka wlej oliwę i podsmaż cebulę. Następnie dodaj czosnek i oczyszczoną wątróbkę. W momencie gdy mięso zmieni kolor, wlej wino Marsala oraz czerwone wino. Gotuj do momentu, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodaj garść kaparów oraz kilka anchois. Przypraw pieprzem i solą. Podawaj na grillowanym pieczywie z szałwią.
- Więcej o: