Risotto toskańskie
Risotto z grilla? Czemu nie! Uprzedzaliśmy, że z grillami Weber wszystko się da i dzisiaj to udowadniamy. Zapoznaj się z przepisem na pyszne toskańskie risotto
Risotto
- 200 g kiełbasy salsiccia
- 200 ml czerwonego wina
- 4 szalotki
- 400 g ryżu Carnaroli
- 100 g sera Pecorino Toscano
- zielony pieprz
- natka pietruszki
- 100 g masła
Rozgrzej lekko wok, a następnie wlej trochę oliwy. Wrzuć pokrojoną szalotkę i podsmażaj do momentu, aż się zeszkli. Dodaj ryż i smaż przez chwilę. Następnie dodaj czerwone wino i gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę. Na bocznym palniku podgrzej bulion w rondelku. Do woka dolewaj bulion, ciągle mieszając i zwiększając ogień, przez ok. 30 minut. Obok woka zgrilluj salsiccię. Kiedy ryż będzie ugotowany, dodaj masło i wymieszaj, a następnie zdejmij z ognia. Na końcu dodaj ser i zgrillowaną kiełbasę. Podawaj z natką pietruszki.
- Więcej o: