Risotto toskańskie

Weber

Risotto z grilla? Czemu nie! Uprzedzaliśmy, że z grillami Weber wszystko się da i dzisiaj to udowadniamy. Zapoznaj się z przepisem na pyszne toskańskie risotto

Risotto
Risotto
Fot. Weber

Risotto

  • 200 g kiełbasy salsiccia
  • 200 ml czerwonego wina
  • 4 szalotki
  • 400 g ryżu Carnaroli
  • 100 g sera Pecorino Toscano
  • zielony pieprz
  • natka pietruszki
  • 100 g masła

Rozgrzej lekko wok, a następnie wlej trochę oliwy. Wrzuć pokrojoną szalotkę i podsmażaj do momentu, aż się zeszkli. Dodaj ryż i smaż przez chwilę. Następnie dodaj czerwone wino i gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę. Na bocznym palniku podgrzej bulion w rondelku. Do woka dolewaj bulion, ciągle mieszając i zwiększając ogień, przez ok. 30 minut. Obok woka zgrilluj salsiccię. Kiedy ryż będzie ugotowany, dodaj masło i wymieszaj, a następnie zdejmij z ognia. Na końcu dodaj ser i zgrillowaną kiełbasę. Podawaj z natką pietruszki.

Skomentuj:

Risotto toskańskie