Foccacia - przepis Weber
Zachęcamy do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi - najlepiej wspólnie przyrządzając coś pysznego A wiadomo, że najlepsze i dające najwięcej radości są proste, włoskie przysmaki! Dzisiaj mamy dla Was przepis na idealną focaccię! Kto spróbuje?
Focaccia
- 650 g mąki
- 22 g soli
- 180 g rozczynu poolish (drożdże, woda, mąka)
- 5 g świeżych drożdży
- 240 ml wody
- 220 ml mleka
Przygotuj rozczyn 12 godzin przed wyrabianiem ciasta (125 g mąki, 125 g wody, 7 g drożdży). Wymieszaj rozczyn, drożdże, wodę oraz mleko. Następnie dodaj mąkę, sól i posiekany rozmaryn. Wyrabiaj ciasto przez min. 10 minut, a następnie pozostaw je w misce do wyrastania na godzinę. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą. Ciasto umieść na papierze i pozostaw do drugiego wyrastania. Rozgrzej kamień do pizzy do maksimum i połóż na nim blachę z uformowaną foccacią. Piecz focaccię do momentu, aż będzie lekko zarumieniona.
- Więcej o: