Nalewka z cytryny
Cytryny to najbogatsze źródło witaminy C, która jest skutecznym środkiem w walce z przeziębieniem. Podpowiadamy jak zrobić pyszną cytrynówkę.
Cytrynówka - jak zrobić?
Nalewka z cytryny to chyba alkohol smakowy, który możemy najszybciej wykonać samodzielnie. Jeśli chcecie rozpocząć przygodę z nalewkami to właśnie warto zacząć od cytrynówki. Polacy zainteresowali się jej produkcją jak tylko pojawiły się cytrusy w kraju. Wytwarza się go z całych owoców (ze skórką) bo tylko wtedy możemy wykorzystać walory smakowe i lecznicze cytryn. Nalewka jest praktycznie gotowa po jednym dniu od nastawienia. Należy pamiętać by niezbyt długo trzymać owoce w alkoholu bo smak nalewki stanie się gorzki. Można ją pić solo lub w drinkach - świetnie się nadaje do ciast.
Cytrynówka z miodem
Chcąc uniknąć dużych ilości cukru możemy go zastąpić zdrowszym miodem.
Składniki:
- 4 cytryny
- 0,7l białej wódki
- pół szklanki wody
- 5 łyżek płynnego miodu
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Sposób wykonania:
Wybieramy duże cytryny, dokładnie szorujemy ich skórki i wyparzamy wrzątkiem. 2 cytryny przepoławiamy i wyciskamy ich sok do dużego 3 l słoja. Wyławiamy wszystkie pestki i wyrzucamy. Dwa kolejne owoce obieramy - bardzo delikatnie pozbawiając tylko żółtej skórki, białą warstwę ściągamy nożykiem bo w niej jest cała gorzkość cytryny. Obrane cytryny kroimy w plastry i wraz ze żółtymi skórkami wrzucamy do słoja i zalewamy wódką. Miód rozpuszczamy w lekko ciepłej (nie gorącej) wodzie i dolewamy do słoja. Całość odstawiamy na dobę. Po tym czasie nalew filtrujemy przez gazę albo filtr do kawy i zlewamy do butelek. Nalewka jest już gotowa do picia.
Cytrynówka na bimbrze
Jeśli mamy dostęp do domowego bimbru to możemy cytrynówkę nastawić również na tym alkoholu.
Składniki:
- 6-8 cytryn
- 1 litr bimbru (50-60%)
- pół litra wody
- 2 szklanki cukru
Sposób wykonania:
Dokładnie myjemy i wyparzamy cytryny. 3 owoce obieramy bardzo cienko- skórki wrzucamy do garnka i zalewamy go bimbrem i odstawiamy na dobę. Białe błonki zdejmujemy nożem i wyrzucamy do śmieci. W drugim garnku gotujemy wodę z cukrem aż do rozpuszczenia cukru. Do wystudzonego syropu dodajemy sok z 3 wyciśniętych cytryn (bez pestek). Całość odstawiamy na dobę. Po tym czasie łączymy zawartość obu garnków i filtrujemy przez gazę zlewając do butelek. Nalewka jest od razu gotowa do picia.
Szybka cytrynówka ze spirytusu
Cytrynówka robiona na bazie spirytusu jest nieco ostrzejsza w smaku od tej robionej na wódce, ale ma całą rzesze wiernych zwolenników.
Składniki:
- pół l spirytusu,
- pół l wody,
- 6 cytryny,
- 1 szklanka cukru
Sposób wykonania:
Wszystkie cytryny wyparzamy i ścieramy żółtą część skórek. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ją z cukrem, po rozpuszczeniu cukru dodajemy wcześniej starte skórki i gotujemy wszystko 5 minut. Potem zostawiamy wywar do wystudzenia. Następnie dolewamy do całość alkohol i wyciskamy sok z wszystkich cytryn pilnując by nie powpadały pestki. Garnek odstawiamy na dobę do lodówki i gotową nalewkę rozlewamy do butelek
Najlepsza cytrynówka - przepis
Dla mnie najlepszy przepis to przepis na włoskie limonccelo z przepisu neapolitańskiego.
Składniki:
- 12 cytryn
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
- 1 kg cukru
Sposób wykonania:
Wybieramy zdrowe i duże cytryny, dokładnie je myjemy i obieramy cienko ze skórki. Skórki wrzucamy do słoja i zalewamy całym alkoholem. Zamknięty słój ostawiamy na tydzień w ziemne i ciemne miejsce na tydzień. Potem gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Gdy woda stygnie odcedzamy cytrynowe skórki i wrzucamy je do wody z cukrem na godzinę. Potem odcedzamy skórki, a wodę z cukrem mieszamy z alkoholem. Zlewamy do butelek i wrzucamy jeszcze na 3-4 godziny do zamrażarki by zgęstniało.
Przepis poniżej>>>
Skomentuj:
Nalewka z cytryny