Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Wiśniówka na chłodne wieczory, czyli nalewka z wiśni - przepis i wskazówki

AI/red.
Nalewka z wiśni - Fot. Shutterstock/Assa2215

Nalewki są popularne nie mniej niż koniaki, whisky i wyborne wina. Nalewka z wiśni jest nie tylko smaczna, pachnąca, mocna, ale także uważana za zdrową. Niektóre są wręcz panaceum na niektóre choroby.

Co wiemy o nalewkach? Dlaczego lubimy nalewki?

Nalewka to napój, który otrzymuje się przez dodanie spirytusu lub wódki do owoców, nasion, ziół, przypraw. Celem jest przeniesienie olejków eterycznych i substancji biologicznie czynnych z materiału roślinnego do alkoholu. Stąd lecznicze właściwości nalewek. Napar na alkoholu jest lepiej przechowywany i zachowuje właściwości dłużej niż wywar. Przygotowanie nalewki (proces infuzji) trwa zwykle od dwóch tygodni do dwóch miesięcy. Czasami jednak przyspiesza się ją nawet do 7-10 dni, podnosząc temperaturę otoczenia do 50-60°C. Siła powstałego produktu może osiągnąć 45 procent, słodycz - do 30%. Napoje zawierające ponad 30% cukru są już uważane za likiery. Nalewki dzielą się na:

Nalewka wiśniowa - podstawowe informacje

W większości przypadków wiśnie są kwaśne, więc nalewka z wiśni nie może się obejść bez cukru. Istnieją jednak również słodkie odmiany, których nie należy dosładzać. Zalecamy, aby najpierw przygotować nalewkę alkoholową na wiśniach, a następnie dodawać porcjami cukier lub syrop cukrowy, a następnie degustować. Należy również przestrzegać zasady: 1 litr napoju nie powinien zawierać więcej niż 30% cukru, w przeciwnym razie nie będzie to już nalewka z wiśni, ale likier. Domowa nalewka wiśniowa ma bardzo piękny kolor.

Jak zrobić nalewkę z wiśni? Nalewka z wiśni zyska szlachetny smak wiśni przy wysuszeniu wiśni. Aby to zrobić, wystarczy wystawić wiśnie na słońce na 3-4 dni lub trzymać owoce w lekko nagrzanym piekarniku (60-80 ° C) przez 3-5 godzin (obróbka cieplna również przyczynia się do rozkładu amigdaliny ).

Właściwości nalewki wiśniowej

Pomimo tego, że alkohol ma negatywny wpływ na organizm, wiśnia kompensuje jego wady, swoim składem chemicznym. Wiśnie zawierają dużo witamin i mikroelementów, wśród których na szerokiej liście znajdują się kwas nikotynowy, żelazo, antocyjany, potas, cynk, mangan, jod itp. Wiśnia pozwala na:

Oprócz wymienionych korzyści nalewka z wiśni może być stosowana jako kuracja doustna. Opłucz zęby i dziąsła wiśniami, możesz zdezynfekować mikrouszkodzenia błony śluzowej i pobudzić ich gojenie.

Zazwyczaj nalewka z wiśni ma zawartość kalorii równą 187 kcal. Jednak w zależności od modyfikacji w recepturze jego wartość energetyczna może ulec zmianie.

Jak przygotować domową nalewkę z wiśni?

Wysuszone wiśnie należy wsypać do pojemnika o odpowiedniej objętości: tak, aby wypełniły go w 2/3 (można użyć 3-litrowego słoika lub kilku butelek). Wiśni nie drylujemy - pestki wiśni mają właściwości prozdr0wotne. Następnie zalej wiśnie dobrą wódką, 40-45% spirytusem lub oczyszczonym bimberem. Musisz trzymać wiśnie przez 1,5-3 miesiące, nie zapomnij wstrząsać co 3-4 dni. Po wyznaczonym czasie wcześniej zlaną nalewką wiśniową przecedź całość przez filtr z gazy i butelkę. W razie potrzeby dosłodź cukrem/syropem cukrowym pilnując aż cukier całkowicie się rozpuści.

Nalewka z gorzkiej wiśni:

Ten przepis jest idealny dla osób, które bardziej cenią sobie wyrafinowany smak nalewki wiśniowej niż słodką wiśniówkę. Robimy wszystko analogicznie do pierwszego przepisu, tylko kilka razy przelewamy wiśnie: 1 napar utrzymuje się przez 7-10 dni, 2-14 dni, 3-40-50 dni. Następnie wszystkie trzy napary są mieszane i, jeśli to konieczne, dosładzane.

Jaki spirytus sprawdzi się najlepiej w przypadku nalewki wiśniowej? 

Do przygotowania nalewki potrzebna jest baza, ale gotowa wódka nie jest tu optymalnym wyborem. Po pierwsze nalewki na gotowej wódce są dość drogie, a po drugie 40 procent to za mało do robienia nalewek i likierów. Baza powinna mieć 45 procent lub więcej, tylko w tym przypadku można uzyskać napój o pożądanym smaku. Siła nalewki w dużej mierze zależy od jej rodzaju: są nalewki pikantne, gorzkie i słodkie. W każdym razie do przygotowania takich napojów potrzebny jest spirytus spożywczy.

Przy wyborze alkoholu do nalewek i likierów niezwykle ważne jest zwrócenie uwagi na metodę produkcji: może być destylowany lub rektyfikowany. Pierwszy wyróżnia się tym, że destylat zachowuje smak surowców do zacieru. W przypadku nalewek i likierów nie jest to wskazane, ponieważ aromat w takich napojach tworzą dodatki owocowe i jagodowe. Alkohol rektyfikowany nie ma zapachu, dlatego lepiej nadaje się do nalewek i likierów. Alkohol rektyfikowany wypada korzystniej również ze względu na dużą moc. Jeśli dla destylatu ta liczba wynosi 60-70%, to dla rektyfikowanych jest to 96%.

Po jakim czasie nalewka z wiśni jest gotowa do spożycia?

Napój ten przygotowuje się łatwo i szybko. Następnie należy umieścić pojemniki na pół miesiąca tam, gdzie jest ciemno i panuje niska temperatura. Co jakiś czas potrząśnij zawartością pojemnika, aby uzyskać więcej soku. Minimalny czas odstania nalewki to trzy tygodnie. Optymalny – trzy, a nawet pięć miesięcy.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Warzywnik i zielnik we własnym domu
Jak sadzić pomidory w tunelu foliowym? Uprawa pomidorów krok po kroku
Drożdże na pomidory - skuteczny sposób na wzrost roślin i choroby

Skomentuj:

Wiśniówka na chłodne wieczory, czyli nalewka z wiśni - przepis i wskazówki

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej