Przechowywane w pomieszczeniach kwiaty balkonowe i tarasowe podlewamy sporadycznie, zwłaszcza jeśli stoją w chłodnych pomieszczeniach.
Regularnie przeglądamy zebrane jesienią bulwy, cebule i nasiona. Egzemplarze chore usuwamy.
Od czasu do czasu sprawdzamy okrycie krzewów i rabat i w razie potrzeby uzupełniamy je.
Bielimy wapnem pnie drzewek owocowych, aby nie nagrzewały się nadmiernie w dzień. Pozwoli to zmniejszyć różnicę temperatur kory i uchroni ją przed pękaniem.
Konserwujemy narzędzia. Natłuszczamy wszystkie części metalowe i drewniane (te ostatnie najlepiej zabezpieczać olejem lnianym lub olejem do konserwacji mebli ogrodowych).
Ścinamy pędy drzew owocowych, które wykorzystamy na zrazy do szczepienia, i gałązki krzewów ozdobnych przeznaczone do przygotowania sadzonek zdrewniałych.
Jeśli mamy ogród w pobliżu pól czy lasu, regularnie sprawdzamy, czy osłony na pniach chroniące drzewka przed sarnami i zającami dobrze się trzymają. Okryte powinny być wszystkie części do metra ponad śniegiem.
W czasie długotrwałych mrozów codziennie wystawiamy dla ptaków wodę. Zanim zamarznie, zdążą zaspokoić pragnienie.
Sprawdzamy, czy ryby w oczku wodnym mają dostęp do powietrza. Podczas dużych mrozów codziennie kruszymy warstwę lodu tworzącą się na przeręblu.