Dżem z jarzębiny
Owoce jarzębiny parzymy wrzątkiem, by usunąć z niej goryczkę. Gruszki i jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy syrop (1 szklanka wody na 1 kg cukru), wsypujemy do niego jarzębinę i chwilę gotujemy. Dodajemy jabłka i gruszki, smażymy na małym ogniu, aż dżem uzyska właściwą przejrzystość i konsystencję, następnie zakwaszamy sokiem z cytryny, aby utrwalić kolor.
Gorący dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków, natychmiast zamykamy i przykrywamy kocem do wystygnięcia.
- Więcej o:
Tuje w ogrodzie – Najlepsze odmiany, pielęgnacja i cięcie tui
Berberys - jak go uprawiać ? Najpiękniejsze odmiany berberysów
Rącznik pospolity (Ricinus communis) – uprawa, pielęgnacja i zastosowanie
Drzewa i krzewy z kręconymi gałęziami
Najpiękniejsze kaktusy
Aksamitki uprawa i pielęgnacja
Asarina pnąca: doskonałe uzupełnienie ogrodu
Kwiaty kwitnące zimą w ogrodzie