Dżem z jarzębiny
Owoce jarzębiny parzymy wrzątkiem, by usunąć z niej goryczkę. Gruszki i jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy syrop (1 szklanka wody na 1 kg cukru), wsypujemy do niego jarzębinę i chwilę gotujemy. Dodajemy jabłka i gruszki, smażymy na małym ogniu, aż dżem uzyska właściwą przejrzystość i konsystencję, następnie zakwaszamy sokiem z cytryny, aby utrwalić kolor.
Gorący dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków, natychmiast zamykamy i przykrywamy kocem do wystygnięcia.
- Więcej o:
Drzewa i krzewy które nie zrzucają liści na zimę
Drzewa i krzewy o czerwonych liściach
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego
Paprocie domowe łatwe w uprawie. Paprocie doniczkowe - uprawa i pielęgnacja
Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki
Czym jest poplon? Jakie rośliny poplonowe wykorzystać w ogrodzie?
Z czym łączyć wrzosy na tarasie? Kompozycje na taras i balkon