Konfitura z dzikiej róży
sok z jednej cytryny lub płaska łyżeczka kwasku cytrynowego.
Z owoców róży starannie usuwamy pestki i włoski, a potem płuczemy wielokrotnie, aby dokładnie usunąć ze środka krótkie włoski, osączamy na sicie. Wodę gotujemy z połową cukru, wkładamy owoce róży i gotujemy przez kilka minut (podczas gotowania zdejmujemy wytwarzającą się pianę), odstawiamy na 24 godz.
Następnie owoce wyjmujemy łyżką cedzakową, do syropu dodajemy
pozostały cukier i sok z cytryny. Całość chwilę gotujemy, wkładamy owoce i powoli smażymy. Usmażoną konfiturę wlewamy do czystych małych słoiczków.
- Więcej o:
Kostrzewa sina
10 roślin odpornych na choroby i szkodniki do cienia – idealne do trudnych miejsc w ogrodzie
Tuje w ogrodzie – Najlepsze odmiany, pielęgnacja i cięcie tui
Berberys - jak go uprawiać ? Najpiękniejsze odmiany berberysów
Rącznik pospolity (Ricinus communis) – uprawa, pielęgnacja i zastosowanie
Drzewa i krzewy z kręconymi gałęziami
Najpiękniejsze kaktusy
Aksamitki uprawa i pielęgnacja