Rabarbarowy placek z bezą

Jarosław Przybył

Ciasto: l 30 dag mąki l 20 dag masła l 10 dag cukru pudru l szczypta soli Nadzienie: l 4-5 łodyg rabarbaru l 2 łyżki cukru; beza: l 3 białka l 6 łyżek cukruMąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą, dodajemy masło i siekamy. Ciasto zagniatamy w kulę i owinięte folią wkładamy na pół godziny do lodówki. Dużą formę do tarty wykładamy ciastem i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w temp. 200° C. Umyty i osuszony rabarbar kroimy na dwucentymetrowe kawałki, mieszamy z cukrem i układamy na podpieczonym placku. Ubijamy białka stopniowo, dodając cukier, i wykładamy na placek. Pieczemy w temperaturze 180° C, aż beza będzie złota.

Skomentuj:

Rabarbarowy placek z bezą