Fasolnik - dostępne odmiany na rynku

Jarosław Przybył

19.08.2008 WARSZAWA POLE DOSWIADCZALNE SGGW WARZYWA DLA MIESIECZNIKA OGRODY
Fasolnik chiński wymaga solidnych podpór. Jego 'długie na jard' strąki, które pojawiają się w dolnej części rośliny, pokładają się na ziemi
Fot. Wojciech Surdziel / AG
  • Sprzedawane w polskich firmach nasiennych:

    - 'Fakir' - strąki kruche, intensywnie zielone, długości 30-50 cm, o oryginalnym smaku; odmiana amatorska do uprawy w nieogrzewanych, wysokich tunelach foliowych lub w zimnej szklarni.

    - 'Kobra' - strąki kruche, zielone, o długości 30-40 cm, do uprawy amatorskiej pod osłonami. Obie odmiany plonują od końca lipca.

  • Sprzedawane przez internet:

    - 'Kasanjaku' - strąki kruche i słodkie, intensywnie zielone, długości 30-40 cm, szybko się gotują, nasiona czerwone. Zbiór po 75 dniach.

    - 'Kurojuroku' - strąki chrupiące, ciemnozielone, długości 35-45 cm, nasiona czarne. Zbiór po 75 dniach.

    - 'Mosaic' - strąki kruche i słodkie, wielobarwne: purpurowe, czerwone i zielone, długości 40 cm. Zbiór po 80 dniach.

    - 'Orient Wonder' - strąki kruche i słodkie, żywozielone, długości 30-45 cm, nasiona brązowoczerwone. Zbiór po 70 dniach.

    - 'Red Noodle' - strąki kruche i słodkie, purpurowoczerwone, długości 55 cm, kolor znika w trakcie gotowania. Zbiór po 80 dniach.

    - 'Tsu In' - strąki kruche, purpurowe, długości 40-50 cm, zachowują kolor po ugotowaniu. Zbiór po 75 dniach.

    - 'White Seeded' - strąki kruche, jasnozielone, długości 60 cm, nasiona białe. Zbiór po 60 dniach.

  • Skomentuj:

    Fasolnik - dostępne odmiany na rynku