Kolorowe gołąbki z indyka
W dużym garnku gotujemy wodę. Myjemy kapustę, wycinamy głąby i delikatnie oddzielamy liście. Wrzucamy je partiami na wrzącą wodę, obgotowujemy i wyjmujemy na sito. W każdym liściu ścinamy nerw. Mięso indyka łączymy z roztrzepanym jajkiem, solą i pieprzem. Na środek każdego liścia nakładamy nadzienie, zaginamy dwa boki i zwijamy ciasno, owijając nicią lub szczypiorkiem. Na dno rondla kładziemy liście obgotowanej kapusty i na nich warstwami układamy gołąbki (maksymalnie trzy warstwy). Zalewamy bulionem z dwiema łyżkami oliwy. Gotujemy ok. 15 min. Podajemy z ryżem lub kartoflami. Posypujemy natką.
- Więcej o:
Skarb z warzywnika
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego
Paprocie domowe łatwe w uprawie. Paprocie doniczkowe - uprawa i pielęgnacja
Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki
Czym jest poplon? Jakie rośliny poplonowe wykorzystać w ogrodzie?
Z czym łączyć wrzosy na tarasie? Kompozycje na taras i balkon
Które byliny żyją najdłużej?