Sałatka z młodego szpinaku z truskawkami


4 nieduże plasterki mozzarelli
kilka dorodnych truskawek
łyżka konfitury truskawkowej
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka oliwy
3 łyżki śmietanki kremówki lub pół kubeczka jogurtu naturalnego, pieprz
Szpinak przebrać, starannie umyć i osuszyć. Truskawki dokładnie opłukać i osuszyć. Konfiturę zmiksować z octem balsamicznym. Na dnie półmiska rozsmarować kremówkę lub jogurt. Na tej białej "pierzynce" rozłożyć pojedynczą warstwę szpinaku leciutko skropionego oliwą, na niej plasterki mozarelli i truskawek oprószonych pieprzem. Ułożyć kolejną warstwę szpinaku, mozzarelli i truskawek. Polać sałatkę sosem z konfitury i octu balsamicznego.
- Więcej o:
Szpinak, komosa i łoboda - wielki powrót na nasze stoły
Hortensja ogrodowa - pielęgnacja, uprawa, przycinanie
Wawrzynek - zwiastun wiosny
Wiosenne kwiaty cebulowe - jakie wybrać i jak je pielęgnować
Storczyk - Dendrobium
Pachnące kwiaty, czyli 8 najbardziej pachnących roślin do ogrodu i na balkon
Laur (wawrzyn), czyli jak pielęgnować przyprawę liść laurowy w doniczce?
Hortensja bukietowa Limelight (Hydrangea paniculata) – jak uprawiać?