Sałatka z młodego szpinaku z truskawkami
4 nieduże plasterki mozzarelli
kilka dorodnych truskawek
łyżka konfitury truskawkowej
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka oliwy
3 łyżki śmietanki kremówki lub pół kubeczka jogurtu naturalnego, pieprz
Szpinak przebrać, starannie umyć i osuszyć. Truskawki dokładnie opłukać i osuszyć. Konfiturę zmiksować z octem balsamicznym. Na dnie półmiska rozsmarować kremówkę lub jogurt. Na tej białej "pierzynce" rozłożyć pojedynczą warstwę szpinaku leciutko skropionego oliwą, na niej plasterki mozarelli i truskawek oprószonych pieprzem. Ułożyć kolejną warstwę szpinaku, mozzarelli i truskawek. Polać sałatkę sosem z konfitury i octu balsamicznego.
- Więcej o:
Szpinak, komosa i łoboda - wielki powrót na nasze stoły
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego
Paprocie domowe łatwe w uprawie. Paprocie doniczkowe - uprawa i pielęgnacja
Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki
Czym jest poplon? Jakie rośliny poplonowe wykorzystać w ogrodzie?
Z czym łączyć wrzosy na tarasie? Kompozycje na taras i balkon
Które byliny żyją najdłużej?