Sałatka z młodego szpinaku z truskawkami


4 nieduże plasterki mozzarelli
kilka dorodnych truskawek
łyżka konfitury truskawkowej
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka oliwy
3 łyżki śmietanki kremówki lub pół kubeczka jogurtu naturalnego, pieprz
Szpinak przebrać, starannie umyć i osuszyć. Truskawki dokładnie opłukać i osuszyć. Konfiturę zmiksować z octem balsamicznym. Na dnie półmiska rozsmarować kremówkę lub jogurt. Na tej białej "pierzynce" rozłożyć pojedynczą warstwę szpinaku leciutko skropionego oliwą, na niej plasterki mozarelli i truskawek oprószonych pieprzem. Ułożyć kolejną warstwę szpinaku, mozzarelli i truskawek. Polać sałatkę sosem z konfitury i octu balsamicznego.
- Więcej o:
Szpinak, komosa i łoboda - wielki powrót na nasze stoły
Berberys - jak go uprawiać ? Najpiękniejsze odmiany berberysów
Rącznik pospolity (Ricinus communis) – uprawa, pielęgnacja i zastosowanie
Drzewa i krzewy z kręconymi gałęziami
Najpiękniejsze kaktusy
Aksamitki uprawa i pielęgnacja
Asarina pnąca: doskonałe uzupełnienie ogrodu
Kwiaty kwitnące zimą w ogrodzie