Groszek cukrowy (Pisum sativum)
Do pachnącej wiosną sałatki lub zupy dodajmy kilka świeżo zerwanych strączków groszku cukrowego. W nich, jak w zielonych łódeczkach, ułożone są słodkie ziarenka - przysmak wczesnego lata
Groszek cukrowy
Łacińska nazwa grochu siewnego, Pisum sativum, wywodzi się prawdopodobnie od greckiego słowa p~son oznaczającego groch lub pt~ssein - łuskać, tłuc. Sativum zaś to siewny. Groch jest warzywem z rodziny bobowatych (Fabaceae), o smacznych nasionach, ale także jadalnym strąku. Uprawiano go już w czasach neolitu (ponad 9000 lat p.n.e.), co potwierdziły wykopaliska archeologiczne na Bliskim Wschodzie. Dwa tysiące lat przed Chrystusem powszechnie znany był w Indiach i Chinach. To właśnie on w starożytnym świecie ratował od głodu biedaków. Prawdopodobnie Rzymianie przywieźli tę niezawodną roślinę na północ Europy i Wyspy Brytyjskie.
Groszek cukrowy niedojrzały też pyszny
Smak zielonych nasion i strąków grochu cukrowego odkryto dopiero w XVI-wiecznej Francji. Niedojrzałym groszkiem zajadały się ponoć damy dworu Ludwika XIV, Króla Słońce. W początku XX wieku popularność zdobył groszek konserwowy, niestety, pasteryzacja pozbawiała go intensywnie zielonego koloru. Problem przestał istnieć, gdy nastała epoka mrożonek. Dziś o wiele chętniej niż suche jadamy zielone nasiona grochu. W Polsce plantacje tej rośliny zajmują 5 proc. całkowitej powierzchni upraw warzywnych.
Groszek cukrowy - właściwości
Jedzenie groszku to profilaktyka osteoporozy i choroby wieńcowej. Warto również wiedzieć, że groch cukrowy może być z powodzeniem spożywany przez osoby chore na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Dostarczy za to mnóstwo niezbędnego w trawieniu błonnika, a przy diecie obfitej w pokarmy mięsne zapobiegnie zakwaszenie organizmu.
Groszek nie dla cukrzyków
Niestety, nie wszyscy mogą w pełni rozkoszować się smakowitością groszku. Osoby z cukrzycą powinny z rozwagą stosować go w diecie ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Muszą też uważać chorzy na dnę moczanową ze względu na obecne w groszku puryny powodujące gromadzenie się kwasu moczowego. Nadmierne spożycie groszku może również powodować wzdęcia.
Groszek na okrągło
W postaci konserwowej lub w mrożonkach zielony groszek może się pojawiać na naszym stole przez okrągły rok. Równie chętnie jak świeży spożywany jest m.in w sałatkach.
Biesiadników zaskoczymy, przyrządzając z groszku zupę krem, purée lub risotto albo nadziewając nim pierogi. Na świecie jada się to warzywo niekiedy jeszcze inaczej. Specjalnością kuchni japońskiej jest prażony zielony groszek w skorupce z chrzanu podawany jako przekąska, a chińskie ciasteczka z zielonego groszku są ponoć prawdziwym rarytasem.
Groszek siejemy w marcu
Groszek cukrowy - uprawa
Groszek cukrowy to bardzo wczesne warzywo - strąki najwcześniejszych odmian zbierzemy już w połowie maja. Uprawiając kilka różnych odmian, można delektować się ich delikatnym smakiem przez całe lato.
Na korzeniach grochu w niewielkich zgrubieniach (brodawkach) żyją bakterie wiążące azot z powietrza. Dzięki nim można ograniczyć nawożenie roślin. Wprawdzie bakterie azotowe przedostają się do korzeni z gleby, ale zaleca się zaprawiać nasiona przed siewem zawierającymi je preparatami, np. nitraginą.
Groszek cukrowy- Ile dni od siewu do zbioru
Odmiany bardzo wczesne - 60-68 dni, wczesne - 69-75 dni, średnio wczesne - 76-84 dni, średnio późne - 85-100 dni, późne - 101-110 dni
Jeśli wysiejemy najwcześniejszą odmianę w połowie marca, świeży groszek zbierzemy w połowie maja. Wysiewając odmiany najpóźniejsze - na przełomie kwietnia i maja - zbiory zaczniemy w sierpniu
Groszek cukrowy - strąki i strączki
Owocem grochu, podobnie jak fasoli czy bobu, jest strąk. Z jednego miejsca na pędzie wyrastają jeden, dwa lub trzy strąki. Ich kształt i wielkość, liczba nasion wewnątrz i intensywność zielonej barwy zależą od odmiany. Mięsiste i soczyste strąki odmian cukrowych nie mają pergaminowej wyściółki, więc jada się je w całości, razem z nasionami. Zbieramy je, kiedy są już wyrośnięte i zawierają małe, niedawno zawiązane nasiona, czyli około dwóch tygodni po kwitnieniu. Nowych strączków wciąż przybywa, można więc je zrywać 2-3 razy w tygodniu w miarę dojrzewania, a zbiory zjeść od razu lub zamrozić. U odmian łuskowych, u których w strąku występuje wyściółka, jadalne są tylko nasiona. Uważnie obserwując rośliny, określimy najlepszy moment zbioru. Odpowiednio dojrzałe nasiona są zielone, twardawe, ale jędrne, soczyste i słodkie.
Odmiany grochu cukrowego - jadalne strąki:
- 'Baron Nowy' - odmiana wczesna, niska (ok. 50 cm)
- 'Kent' - wczesna, ok. 90 cm
- 'Hetman' - wysoka, 'Iłówiecki' - wysoka i 'Lider' - niska; wszystkie trzy są średnio późne, lecz wyjątkowo plenne
- 'Hrabia' - późniejsza, o strąkach całkowicie pozbawionych włókna, średnio wysoka
- 'Bajka' - późna, obficie plonująca, dojrzewa stopniowo; wymaga podpór
Odmiany grochu łuskowego - jadalne nasiona:
- 'Sześciotygodniowy' - najwcześniejsza (wys. 100 cm)
- 'Muskat' - wczesna, dająca dużo nasion
- 'Izolda' (70-90 cm), 'Demon' (75-90 cm) oraz 'Domino' (60-70 cm) - odmiany średnio wczesne, obficie plonujące
- 'Telefon' - odmiana późna o stopniowo dojrzewających, bardzo słodkich nasionach; 150-250 cm
Groszek cukrowy - przepisy
Zupa krem z zielonego groszku z szynką parmeńską
- 40 dag groszku,
- 1 l wody,
- kilka plasterków szynki parmeńskiej,
- łyżka sosu sojowego,
- pieprz,
- sól,
- 6 dag pomidorów suszonych,
- oliwa extra virgin,
- śmietana.
Groszek gotujemy w litrze osolonego wrzątku, tak by stał się miękki. Odcedzamy go (wywar zostawiamy) i miksujemy, dodając sos sojowy. Wkładamy zmiksowany groszek do wywaru - zupa powinna mieć konsystencję kremu. Doprawiamy pieprzem. Podajemy zupę z plasterkami szynki parmeńskiej udekorowaną łyżką tłustej śmietany. Wytrawną wersję zupy podajemy z emulsją z suszonych pomidorów zmiksowanych z kilkoma łyżkami oliwy.
- Więcej o:
Wiosenne prace na trawniku
Bakłażan, lubczyk, pietruszka, pokrzywa, karczochy - Afrodyzjaki z własnego ogródka
Jak z chwastów zrobić pyszną i zdrową potrawę?
Uprawa imbiru w Polsce
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
Czy aronia jest trująca?
Co siać we wrześniu w ogrodzie?
Kiedy wykopać warzywa: czosnek, marchew, pietruszkę i buraczki?