Zjawisko widoczne na liściach pieprzu określa się mianem srebrzystości fizjologicznej. Do zaburzeń tego typu dochodzi najczęściej u tropikalnych roślin aromatycznych, takich jak pieprz, cynamonowiec, kardamon, muszkatałowiec czy drzewo goździkowe. Możemy je obserwować również na roślinach krajowych, których soki zawierają duże ilości cukru oraz garbników, np. śliwy. Powodem srebrzystości fizjologicznej są zawsze niestabilne warunki środowiskowe. Wśród roślin tropikalnych tę przypadłość wywołuje suche powietrze lub upał. Jeśli wymienione rośliny w okresie spoczynku są wystawione na pełną ekspozycję słońca, dochodzi do wytworzenia takich kulkowatych struktur, które stanowią ich mechanizm obronny. Ze względu na złe warunki środowiskowe roślina zamyka (przez wytworzenie kulek) część aparatów szparkowych, aby nie stracić za dużo wody. Proszę pamiętać, że pieprz lubi wilgotne powietrze, więc w domu warto go zraszać. Sądzę, że po wystawieniu rośliny na zewnątrz na lato liczba nowych kulek zmaleje. Ponadto profilaktycznie proszę dwukrotnie opryskać pieprz Topsinem M 500 SC. Ten preparat zabezpieczy przed wnikaniem wszelkich patogenów. Zabieg powtarzamy 2 razy w roku.