Nalewka - porady jak zrobić nalewkę
Wbrew pozorom przygotowanie nalewki nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Warto więc w ogrodzie posadzić krzew dzikiej róży lub aronii, by samodzielnie przyrządzić swój ulubiony trunek.
- Wszystkie owoce powinny być bardzo dojrzałe i zdrowe, bo nawet jeden zepsuty może zmienić smak trunku.
- Lekko zmiażdżone owoce zalewa się spirytusem rozcieńczonym z przegotowaną zimną wodą, tak aby miał 70-75%. Używajmy spirytusu tylko rektyfikowanego o znanym nam pochodzeniu. Mieszankę można dosłodzić miodem lub syropem przyrządzonym z cukru.
- Podczas kilkutygodniowej maceracji co dwa, trzy dni wstrząsamy pojemnikiem z owocami i alkoholem.
- Zlaną znad owoców nalewkę serwujemy najwcześniej po dwóch miesiącach.
- Więcej o:
Jadalne chwasty
Jak z chwastów zrobić pyszną i zdrową potrawę?
Co zrobić, by dwukolorowa monstera miała jasno wybarwione liście?
Na co choruje forsycja? [Porady eksperta]
6 sposobów na pielęgnację róż jesienią i zimą
Uciążliwa "miniaturka koniczyny"
Dlaczego rokitnik nie owocuje?
Skorupki jajek — pod jakie rośliny je stosować? Poradnik