Nalewka - porady jak zrobić nalewkę
Wbrew pozorom przygotowanie nalewki nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Warto więc w ogrodzie posadzić krzew dzikiej róży lub aronii, by samodzielnie przyrządzić swój ulubiony trunek.
- Wszystkie owoce powinny być bardzo dojrzałe i zdrowe, bo nawet jeden zepsuty może zmienić smak trunku.
- Lekko zmiażdżone owoce zalewa się spirytusem rozcieńczonym z przegotowaną zimną wodą, tak aby miał 70-75%. Używajmy spirytusu tylko rektyfikowanego o znanym nam pochodzeniu. Mieszankę można dosłodzić miodem lub syropem przyrządzonym z cukru.
- Podczas kilkutygodniowej maceracji co dwa, trzy dni wstrząsamy pojemnikiem z owocami i alkoholem.
- Zlaną znad owoców nalewkę serwujemy najwcześniej po dwóch miesiącach.
- Więcej o: