Chrzan - ukryta moc [Porada eksperta]
Kupiłem gospodarstwo na wsi. Rośnie tam m.in. mnóstwo chrzanu. Do czego można go wykorzystać? Mateusz Rembarczyk
Oczywiście warto także jeść sporo chrzanu (np. z potrawami mięsnymi, z rybami, jajkami), bo zawiera dużo składników cennych dla naszego organizmu, m.in. witaminy C, A, z grupy B, a także sporo potasu. Tarty chrzan doprawiamy zazwyczaj sokiem z cytryny (na 2 korzenie bierzemy 2 łyżki soku) lub octem winnym. Ostry smak chrzanu złagodzi odrobina śmietany.
Swego czasu naukowcy przeprowadzili ciekawy eksperyment: obok robaczywych (czyli porażonych przez owocówkę jabłkóweczkę) jabłek rozłożyli starty chrzan. Wówczas larwy owocówki wyszły z owoców i wkrótce wyginęły.
- Więcej o:
Aromatyczna i zdrowa mięta
Groszkowe delicje
Własna pietruszka na zimę. Zioła pełne witamin
Por, jarmuż, pietruszka - spiżarnia pod śniegiem
Jak rozsadzić borówki?
Grubosz - drzewko szczęścia. Pielęgnacja i uprawa
Piękne iglaki - ciekawy pokrój, piękne szpilki. Krzewy iglaste
Porosty na drzewach czyli czy porosty na pniu szkodzą drzewu?