Dzika Kuchnia Łukasza Łuczaja

red.

Książka ?Dzika kuchnia? Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej.

Okładka książki "Dzika kuchnie" Łukasza Łuczaja
Okładka książki "Dzika kuchnie" Łukasza Łuczaja
Fot. Nasza Księgarnia
"Dzika Kuchnia" to praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. 

W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. 

Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów W dziką stronę.

A co o książce mówią specjaliści od kuchni?

WOJCIECH MODEST AMARO, 1*Michelin Star, Atelier Amaro *: Ta książka, jak i cała praca Łukasza, jest niesamowitą inspiracją do tworzenia współczesnej kuchni. Warto poznać tajniki natury i tkwiący w niej potencjał

AGNIESZKA KRĘGLICKA, restauratorka, felietonistka: Bez problemu identyfikujemy setki produktów w supermarkecie, natomiast znalezienie jedzenia na łące lub w lesie wydaje się niemożliwe. Łukasz Łuczaj przywraca nam bogactwo gatunków roślin, które służyły wielu pokoleniom. Sprawia, że tajemniczy, bezimienny gąszcz staje się rozpoznawalny, oswojony i smaczny.

Łukasz Łuczaj

Botanik prowadzący od wielu lat badania nad odżywianiem się dzikimi roślinami. Organizuje warsztaty prymitywnych technik przetrwania stosowanych przez Indian Ameryki Północnej. Prowadził autorski program pt. Dziki obiad Łukasza Łuczaja emitowany przez KuchnięTV. Mieszka wraz z żoną i dwiema córkami na pograniczu dwóch wsi: Piertuszej Woli i Rzepnika koło Krosna, w dzikim i niezwykle malowniczym zakątku Pogórza Karpackiego. Jego największe życiowe pasje to ekologia roślin i etnobotanika. Kocha kwiaty, lasy, łąki, ryby, owady, ciekawych ludzi, krajobrazy, niebo, wodę i wiatr.

Zapraszamy do sklepu internetowego: http://www.nk.com.pl/dzika-kuchnia/1802/ksiazka.html

Promocja książki odbędzie się 19 czerwca 2013 od godz. 19:00 w klubokawiarni Solec 44 w Warszawie Polecamy!

Skomentuj:

Dzika Kuchnia Łukasza Łuczaja