Rośliny zabójcy. Uważaj na nie!
Można je spotkać w lesie, na spacerze a nawet we własnym ogrodzie. Kuszą apetycznym wyglądem - ręka sama się wyciąga! Często robią to dzieci, a nawet dorośli, którzy mylą je z gatunkami jadalnymi. Oto najbardziej trujące rośliny, które zastawiają na nas sidła.



Wawrzynek wilczełyko (Daphne mezereum)
Silnie trujący - jak wszystkie rośliny o "wilczych" nazwach. Najczęściej widujemy go w ogrodach, bo ma wyjątkowe walory. To jeden z najwcześniej kwitnących krzewów. Bywa, że już w lutym obsypuje się kwiatami. Owoce są wielkości grochu, gorzkie i piekące w smaku.
Niestety, cała ta piękna roślina jest toksyczna. Nawet kontakt soku ze skórą (np. w czasie pielęgnacji krzewu) może wywołać zaczerwienienie i obrzęk skóry. Jeszcze gorzej jest z owocami - dla dziecka zjedzenie choćby kilku może mieć tragiczny finał. Objawami są ból i obrzęk jamy ustnej, później ślinotok, bóle brzucha, czasem wymioty i biegunka.
Fot. Lucjan Kurowski

To roślinka o ciekawych fioletowych kwiatach, spotykana w wilgotnych lasach i nad wodą. Jej płożąca się łodyga z zewnątrz jest słodka, wewnątrz gorzka - stąd nazwa "słodkogórz". Wystrzegać się należy jej niedojrzałych owoców ze względu na trującą solaninę. Uwaga, substancję tę zawierają także zielone pomidory i zielonkawe ziemniaki.
Objawy zatrucia to apatia, spowolnione tętno, ślinotok, wymioty, biegunka. Może dojść do zatrzymania krążenia.
Fot. Wikipedia

Bluszcz pospolity (Hedera helix)
Bluszcz znamy wszyscy, ale może nie wszystko o nim wiemy. Stare okazy (na zdjęciu głównym) wyglądają inaczej niż młode - tworzą sercowate liście, zdrewniały pień, poza tym kwitną i zawiązują owoce - to one są potencjalnie niebezpieczne. Po spożyciu mogą wywołać nudności, wymioty, bóle głowy, bezdech, a w wyjątkowych przypadkach nawet śmierć.
Bluszcz pospolity - odmiana. Fot. Paweł Słomczyński/AG

Konwalia majowa (Convallaria majalis)
Konwalii przedstawiać nie trzeba. W śladowych ilościach działa leczniczo (używa się jej do produkcji środków nasercowych), ale zjedzona bezpośrednio jest trująca.
Najczęstsze są zatrucia owocami, ale zdarzają się i liśćmi, gdyż w lesie bywa mylona z czosnkiem niedźwiedzim. Bukietu z konwalii lepiej też nie stawiać w sypialni - zapach kwiatów może wywołać ból głowy i nudności.
Fot. DIOMEDIA / LOOK / Karl Johaentges

Bieluń dziędzierzawa (Datura stramonium)
To jedna z najbardziej znanych, "tradycyjnych" trucizn. Zwany też diabelskim zielem bieluń dziędzierzawa jest pospolitą rośliną rosnącą na polach, nieużytkach i w ogrodach.
Najwięcej alkaloidów zawierają nasiona bielunia. Dla dziecka zjedzenie nawet jednego jest niebezpieczne! Objawami zatrucia są: rozszerzenie źrenic, porażenie akomodacji oka, zahamowanie wydzielania łez, przyspieszenie czynności serca i rozszerzenie oskrzeli, halucynacje.
Fot. Berichard_flickr

Lulek czarny (Hyoscyamus niger)
Pewnie znacie powiedzenie, że ktoś szaleju się najadł? Lulek czarny lub szalej czarny można spotkać przy drogach, na rumowiskach, nieużytkach. Kwitnie latem, a jesienią tworzy owoce z brązowymi nasionami.
Zatrucia zdarzają się głównie po zjedzeniu nasion (zawierają trujące garbniki i alkaloidy). Ich objawy to zawroty głowy, przyspieszone bicie serca, wzrost ciśnienia krwi, zaburzenia mowy i widzenia. Bywają śmiertelne.
Fot. Wikipedia

Pokrzyk wilcza jagoda (Atropa belladonna)
Okryty złą sławą pokrzyk, znany także jako wilcza jagoda lub belladonna, rośnie głównie na obrzeżach lasów w wilgotnych miejscach. Szczególnie groźne są owoce (zawierają atropinę). Już 3-4 wilcze jagódki mogą uśmiercić dziecko, a 10 - dorosłego.
Objawami zatrucia są pobudzenie i halucynacje, potem napady szału, zaburzenia mowy, utrata przytomności, zatrzymanie oddechu.
Fot. Wikipedia

Cis pospolity (Taxus baccata)
Ten popularny zimozielony krzew iglasty rośnie w lasach, parkach i ogrodach. Jesienią dojrzewają pomarańczowoczerwone owoce, lubiane przez ptaki.
Cis jest bardzo trujący ze względu na zawartość alkaloidu - taksyny. Jedyną nietoksyczną częścią są pomarańczowe osnówki nasion (ptaki zjadają osnówki, wydalają zaś nasiona).
Zatrucia cisem przebiegają gwałtownie - objawiają się rozszerzeniem źrenic, mdłościami, zawrotami głowy, konwulsjami. Może dojść do zatrzymania akcji serca.
Fot. Wojciech Surdziel/AG

Ligustr pospolity (Ligustrum vulgare)
Jeśli w mieście widzicie żywopłot, to najczęściej jest on z ligustru. Jesienią krzew ten tworzy ciemnogranatowe jagody utrzymujące się aż do wiosny.
Trujące są liście i owoce (zawierają glikozydy) - dotyczy to wszystkich gatunków ligustru. Zatrucie manifestuje się bólem brzucha, mdłościami, wymiotami, bólem głowy, spadkiem ciśnienia. Może być śmiertelne.
Fot. Wikimedia/Radio Tonreg from Vienna, Austria

W naszym klimacie jest jednoroczny, ale jakże efektowny! W ciągu sezonu z nasionka wyrasta kilkumetrowy krzak o dużych liściach przypominających dłonie (stąd rącznik) i czerwonych kwiatach, z których potem powstają kolczaste owoce. Jesienią dojrzewają nasiona przypominające szarobrązowe fasolki. Używa się ich do produkcji oleju rycynowego i wyrobu biżuterii.
Zagrożeniem jest znajdująca się w nasionach rycyna - jedna z najsilniejszych roślinnych trucizn (nie zawiera jej olej). Już 3-5 nasion (po rozgryzieniu) może być dawką zabójczą. Symptomy zatrucia pojawiają się po kilku godzinach od spożycia. Są to bóle brzucha, biegunka, wymioty; po kilku dniach następuje spadek ciśnienia i odwodnienie.
Fot. Paweł Słomczyński/AG

Trzmielina europejska (Euonymus europaeus)
Zapewne widzieliście w lesie owoce trzmieliny - wyglądają zachwycająco, niestety kryją się w nich trujące glikozydy i alkaloidy. Niektórzy przynoszą gałęzie z owocami do domu i wstawiają do wazonu. Przy małych dzieciach - nieszczęście gotowe. Zjedzenie nasion może spowodować uszkodzenie nerek i wątroby. Uwaga, trujące są też inne gatunki trzmieliny, często sadzone w ogrodach.
Trzmielina oskrzydlona 'Compactus' w jesiennej szacie. Fot. Lilianna Sokołowska
Owoce trzmieliny japońskiej. Fot. Wikipedia

A na koniec uroczy kwiatek - bardzo podobny do krokusa. Zakwita wczesną jesienią.
Zatrucia zdarzają się głównie u małych dzieci po zjedzeniu nasion lub kwiatów. Wywołuje je kolchicyna - jedna z najsilniejszych roślinnych trucizn. Objawy, występujące po kilku godzinach, to silne pieczenie w jamie ustnej, trudności z przełykaniem, bóle brzucha, biegunka, wymioty oraz ból pęcherza moczowego. Potem może dojść do odwodnienia i zapaści.
Fot. Wikipedia
- Więcej o:
![Barszcz Sosnowskiego Barszcz Sosnowskiego]()
Barszcz Sosnowskiego (Heracleum sosnowskii). Jak rozpoznać barszcz?[Zdjęcia]
![Sadząc warzywa na podwyższonym zagonie wypełnionym mieszanką dobrej ziemi, nie musimy przejmować się złą jakością naturalnej gleby. Sadząc warzywa na podwyższonym zagonie wypełnionym mieszanką dobrej ziemi, nie musimy przejmować się złą jakością naturalnej gleby.]()
Sposób na podmokłą glebę. Rośliny w pojemnikach. Podwyższona rabata
![Miejsce w cieniu uświetniają paprocie, funkie, parzydło leśne i biało obrzeżony podagrycznik Ogród leśny]()
Ogród w lesie. Co urośnie na suchej glebie?
![Kostrzewa sina Kostrzewa sina]()
Kostrzewa sina
![Funkia (Hosta) Funkia]()
10 roślin odpornych na choroby i szkodniki do cienia – idealne do trudnych miejsc w ogrodzie
![Tuje to rośliny, które pozostają zielone przez cały rok 23.06.2007OGROD , ZYWOTNIK ZACHODNI ( TUJA SZMARAGD ) , KULISTY - ZYWOTNIK ZACHODNI GOLDEN GLOBE , KOSODRZEWINAFOT. LILIANNA SOKOLOWSKAPUBLIKACJA KWIETNIK NR 2 (182) - 2 2010]()
Tuje w ogrodzie – Najlepsze odmiany, pielęgnacja i cięcie tui
![Berberyna to substancja pozyskiwana z liści, owoców, kory oraz korzenia krzewu zwanego berberysem, którego można spotkać praktycznie w całej Polsce berberyna]()
Berberys - jak go uprawiać ? Najpiękniejsze odmiany berberysów
![Rącznik pospolity Rącznik pospolity]()
Rącznik pospolity (Ricinus communis) – uprawa, pielęgnacja i zastosowanie









