Grille
Największą atrakcją letnich ogrodowych przyjęć są biesiady przy grillu trwające nieraz do późnej nocy.

Grille na stół
W domu chętnie spędzamy wieczory przy kominku. W ogrodzie i na działce letniskowej zaś, kiedy tylko pogoda na to pozwala, coraz częściej gromadzimy się przy grillu, który w ostatnich latach stał się wręcz niezbędnym rekwizytem. Nic dziwnego - można na nim przygotować wiele smacznych dań, a doglądanie piekących się na ruszcie potraw przerodziło się w prawdziwy rytuał, w którym biorą udział zarówno gospodarze, jak i goście.
Na zdjęciu powyżej: Palenisko gazowe - wystarczy dokupić do niego ruszt do grillowania, by zamieniło się w tarasową minikuchnię

Grill - dla każdego
Obecnie na rynku dostępnych jest mnóstwo różnorodnych sprzętów do grillowania - od grilli węglowych po urządzenia gazowe i elektryczne. W sklepach można kupić modele całkiem proste oraz wysokiej jakości wielofunkcyjne: stałe i przenośne, jednorazowe i do wielokrotnego użytku, wykonane z różnych materiałów i o zróżnicowanych gabarytach. Zanim zdecydujemy się na zakup, zastanówmy się, jak często będziemy grillować, w jakich okolicznościach i w jak szerokim gronie.
Na zdjęciu powyżej: Ażurowe paleniska mogą być też "ognistą" dekoracją ogrodu

Grille elektryczne
Na balkonach i tarasach sprawdzą się niedymiące grille elektryczne, np. kompaktowe modele stołowe (również do użytku we wnętrzach), z pokrywą lub bez niej. Te drugie wyposażone są w tradycyjny ruszt lub płytę do opiekania. Z kolei grille z pokrywą przypominają opiekacze do kanapek. Można je rozkładać, zyskując większą powierzchnię grillowania. Niewiele miejsca zajmują też płaskie grille plancha (z płytą gwarantującą równomierne opiekanie) i raclette - dwupoziomowe, umożliwiające przyrządzanie kilku potraw naraz. Do grillowania w ogrodzie wybierzmy większy model stojący z rusztem, półeczką (np. na talerze) i demontowanymi nóżkami. Jeśli zamierzamy grillować potrawy wymagające różnej temperatury, zdecydujmy się na model z jej regulacją. Ważna jest też funkcja automatycznego wyłączania, co zapobiega przegrzaniu, a tym samym zwiększa bezpieczeństwo grillowania.
Na zdjęciu powyżej: Stojący model elektryczny po zdemontowaniu nóżek posłuży za stołowy

Grille gazowe
Jeśli ucztujemy na terenach gęsto zabudowanych (i dym przeszkadza przechodniom oraz sąsiadom), zastanówmy się, czy nie wybrać grilla podłączonego do butli z gazem. Urządzenia te nie dymią, a żeby je uruchomić, wystarczy przekręcić kurek. Ich plusem jest krótki czas uzyskiwania optymalnej temperatury. Często mają duże gabaryty, elektroniczny zapłon oraz kilka palników, które mogą funkcjonować niezależnie. Poza tym powierzchnia rusztu jest przeważnie większa niż w przypadku grilli węglowych. W wielu modelach ruszt jest także dwupoziomowy, dzięki temu grillowane potrawy możemy odłożyć na półkę, by nie ostygły przed podaniem.
Na zdjęciu powyżej: Wyposażenie grilli gazowych (kilka palników, dodatkowe ruszty) umożliwia pełną kontrolę nad pieczeniem.

Grille opalane węglem drzewnym lub brykietami
Najwięcej zwolenników mają grille opalane węglem drzewnym lub brykietami. Na tarasach i w małych ogrodach najwygodniejsze są lekkie modele z blachy stalowej - po posiłku można je szybko złożyć i przenieść do schowka. Wygodne w użyciu są też grille żeliwne - wprawdzie ciężkie, ale przez to stabilne, z równomiernie nagrzewającymi się i długo trzymającymi ciepło rusztami. Mimo sporego ciężaru łatwo je przesuwać na umieszczonych na ich nóżkach kółkach. Jeśli natomiast często organizujemy przyjęcia (i dla większej liczby osób), wybierzmy nowoczesny grill wielofunkcyjny. To często wręcz prawdziwa plenerowa minikuchnia, z dużymi paleniskami, wygodnymi półkami i schowkami na naczynia oraz dodatkowymi rusztami, na których układa się potrawy, by dłużej trzymały ciepło. Niektóre konstrukcje umożliwiają pieczenie całego drobiu bez konieczności obracania (jak w piekarnikach z termoobiegiem). Utrzymanie wysokiej temperatury nad rusztem zapewnia osłona przeciwwiatrowa, daszek lub pokrywa. Dzięki nim grilluje się szybciej, a potrawy są równomiernie opieczone. Komfortowym rozwiązaniem, zwłaszcza w dużych ogrodach, są też duże stacjonarne grille podobne do kominka. Można je kupić w supermarkecie lub zamówić indywidualny projekt w specjalistycznej firmie.
Na zdjęciu powyżej: Oryginalny model "2 w 1" - ten dwupoziomowy grill (z półeczką na opał) może też służyć za efektowne ogrodowe palenisko

Czyszczenie grilii
Warto jednak pamiętać, że korzystanie z urządzenia węglowego wiąże się z "brudną robotą" - usuwaniem niedopalonego opału. Aby jej uniknąć, zdecydujmy się na model z łopatkami wygarniającymi popiół do popielnika znajdującego się w dolnej części urządzenia.
Na zdjęciu powyżej: Stacjonarny grill (tu: według własnego projektu) powinien harmonizować z otoczeniem. Budujmy go więc z takich samych materiałów co inne ogrodowe elementy
- Więcej o:
Jaki wybrać grill?
Pelargonie wracają do łask
Balkonowe hity
Renowacja mebli ogrodowych
Ognisko - czy można je rozpalić w ogrodzie? Czy można palić gałęzie i liście na działce?
Czy można grillować na balkonie w 2025? Przepisy, mandaty i bezpieczne rozwiązania
Grill własnej roboty na 3 sposoby. Jak zrobić grill ogrodowy?
Przyjęcie na świeżym powietrzu – porady i inspiracje