Nalewka z winogron
Jak zaczynają dojrzewać i wybarwiać się winogrona na winorośli to najlepszy czas na jesienne przetwory. Wiele osób zbiera te cenne owoce i wykorzystuje je do produkcji wina czy soków. Warto przypomnieć, że można je wykorzystać również do robienia nalewek, które nie tylko dobrze smakują, ale również są bardzo zdrowe.
Nalewka z winogron - właściwości
Nalewka jest łatwiejsza w wykonaniu niż wino, a wartości w niej zamknięte potrafią skuteczni rozprawić się z niejedną chorobą. Alkohol w niej wzmaga aromat i dobroczynne działanie owoców. Nalewki mają działanie:
- alkalizujące,
- przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu,
- działają przeciwmiażdżycowo
- wpływają korzystnie na poziom cholesterolu
- zawierają dużo boru
- wspomagają kobiecy organizm
- ciemne winogrona zawierają przeciwutleniacze
- niszczą wolne rodniki
- wzmacniają serce
- zawierają: minerały, np. potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, sód oraz witaminy, np. A. C, K, E oraz witaminy z grupy B.
Nalewka - porady jak zrobić nalewkę
Nalewka z ciemnych winogron
Pyszne nalewki możemy robić zarówno z ciemnych jak i jasnych winogron. Nalewka z winogron lekko przemarzniętych jest nieco słodsza.
Składniki:
- 1 kg ciemnych winogron
- 5-6 goździków
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 laski wanilii
- 1 l spirytusu
- 0,5 kg cukru
Sposób wykonania:
Winogrona oddzielamy od szypułek dokładnie myjemy i suszymy. Całość wrzucamy do dużego słoja i dorzucamy goździki, ziele angielskie, laskę wanilii i na końcu zalewamy spirytusem. Zostawiamy na oknie na 5 tygodni - potrząsając. Po tym czasie zlewamy wywar i owoce zasypujemy cukrem czekając owoce puszczą sok. Potem całość łączymy, delikatnie mieszamy i zlewamy do butelek. Nalewkę zanosimy na pół roku do piwnicy by nabrała mocy.
Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki
Nalewka z jasnych winogron
Składniki
- 1 kg jasnych winogron
- 1 litr wódki
- 1 kg cukru
- 5 goździków
Sposób wykonania:
Winogrona myjemy i odrywamy z szypułek oraz suszymy na durszlaku. Całość wrzucamy do słoja, zasypujemy cukrem i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni kilka razy dziennie potrząsając zawartością dotąd aż cukier się rozpuści. Następnie owoce zalewamy alkoholem i wrzucamy goździki. Po 2-3 tygodniach wywar filtrujemy i zlewamy go do butelek i zanosimy do piwnicy na pół roku.
Nalewka z winogron na wódce i spirytusie
Na początek najprostsza nalewka dla początkujących. Jeśli się rozsmakujecie w jej smaku może zacząć eksperymentować z innymi dodatkami.
Składniki:
- 2 kg ciemnych winogron ogrodowych
- 1,5 kg drobnego cukru
- 1 litr wódki
- 0,5 litra spirytusu 96%
- 4 goździki
Sposób na przygotowanie:
Zbieramy całe kiście winogron obcinając je sekatorem u nasady i delikatnie układamy w koszu by się nie pogniotły. Myjemy je durszlaku wodą i wyrzucamy te zepsute. Osuszone owoce zdejmujemy delikatnie z szypułek i wrzucamy do wysokiego słoja i zasypujemy cukrem. Całość odstawiamy na 2 dni. Po tym czasie dorzucamy goździki i zalewamy alkoholem (spirytusem i wódką) i znów odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrowujemy płyn i rozlewamy do docelowych butelek i zanosimy na pół roku do piwnicy.
Nalewka z winogron bez cukru
Winogrona z natury są słodkie i mają wysoki indeks glikemiczny warto więc spróbować zrobić pyszną nalewkę bez cukru. Ze względu że spirytus jest teraz bardzo drogi można go zastąpić wódką.
Składniki:
- 1 kg ciemnych winogron
- litr wódki żytniej 45%-50%
Odszypułkowane, umyte i osuszone winogrona wrzucić w całości do słoja i zalać wódką i odstawić do zacienionego miejsca na 3 miesiące. Co jakiś czas warto potrząsnąć słojem. Po 3 miesiącach można rozlać nalewkę do butelek.
- Więcej o:
Dobre sąsiedztwo warzyw
Hurma wschodnia (Diospyros kaki)
Grzyb Enoki (Flammulina filiformis), czyli zimówka aksamitnotrzonowa
Dynia Hokkaido - przepisy, uprawa, właściwości
Jakie warzyw można wysiewać na rozsadę w styczniu?
Super foods na wigilijnym stole
Jak zrobić pyszny sok z winogron na zimę metodą wekowania – Krok po kroku
Przetwory z jabłek na jesienne wieczory – rady i przepisy Tomka Czajkowskiego z bloga „Magiczny Składnik”