Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Nalewka z winogron

Katarzyna Jodłowska

Jak zaczynają dojrzewać i wybarwiać się winogrona na winorośli to najlepszy czas na jesienne przetwory. Wiele osób zbiera te cenne owoce i wykorzystuje je do produkcji wina czy soków. Warto przypomnieć, że można je wykorzystać również do robienia nalewek, które nie tylko dobrze smakują, ale również są bardzo zdrowe.

Nalewka z winogron
Nalewka z winogron
Fot. Shutterstock/Miriam82

Nalewka z winogron - właściwości

Nalewka jest łatwiejsza w wykonaniu niż wino, a wartości w niej zamknięte potrafią skuteczni rozprawić się z niejedną chorobą. Alkohol w niej wzmaga aromat i dobroczynne działanie owoców. Nalewki mają działanie:

  • alkalizujące,
  • przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu,
  • działają przeciwmiażdżycowo
  • wpływają korzystnie na poziom cholesterolu
  • zawierają dużo boru
  • wspomagają kobiecy organizm
  • ciemne winogrona zawierają przeciwutleniacze
  • niszczą wolne rodniki
  • wzmacniają serce
  • zawierają: minerały, np. potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, sód oraz witaminy, np. A. C, K, E oraz witaminy z grupy B.

Nalewka - porady jak zrobić nalewkę

Nalewka z ciemnych winogron

Pyszne nalewki możemy robić zarówno z ciemnych jak i jasnych winogron. Nalewka z winogron lekko przemarzniętych jest nieco  słodsza.

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 5-6 goździków
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 kg cukru

Sposób wykonania:

Winogrona oddzielamy od szypułek dokładnie myjemy i suszymy. Całość wrzucamy do dużego słoja i dorzucamy goździki, ziele angielskie, laskę wanilii i na końcu zalewamy spirytusem. Zostawiamy na oknie na 5 tygodni - potrząsając. Po tym czasie zlewamy wywar i owoce zasypujemy cukrem czekając owoce puszczą sok. Potem całość łączymy, delikatnie mieszamy i zlewamy do butelek. Nalewkę zanosimy na pół roku do piwnicy by nabrała mocy.

Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki

Nalewka z jasnych winogron

Składniki

  • 1 kg jasnych winogron
  • 1 litr wódki
  • 1 kg cukru
  • 5 goździków

Sposób wykonania:

Winogrona myjemy i odrywamy z szypułek oraz suszymy na durszlaku. Całość wrzucamy do słoja, zasypujemy cukrem i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni kilka razy dziennie potrząsając zawartością dotąd aż cukier się rozpuści. Następnie owoce zalewamy alkoholem i wrzucamy goździki. Po 2-3 tygodniach wywar filtrujemy i zlewamy go do butelek i zanosimy do piwnicy na pół roku.

Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z winogron na wódce i spirytusie

Na początek najprostsza nalewka dla początkujących. Jeśli się rozsmakujecie w jej smaku może zacząć eksperymentować z innymi dodatkami.

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron ogrodowych
  • 1,5 kg drobnego cukru
  • 1 litr wódki
  • 0,5 litra spirytusu 96%
  • 4 goździki

Sposób na przygotowanie:

Zbieramy całe kiście winogron obcinając je sekatorem u nasady i delikatnie układamy w koszu by się nie pogniotły. Myjemy je durszlaku wodą i wyrzucamy te zepsute. Osuszone owoce zdejmujemy delikatnie z szypułek i wrzucamy do wysokiego słoja i zasypujemy cukrem. Całość odstawiamy na 2 dni. Po tym czasie dorzucamy goździki i zalewamy alkoholem (spirytusem i wódką) i znów odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrowujemy płyn i rozlewamy do docelowych butelek i zanosimy na pół roku do piwnicy.

Nalewka z winogron bez cukru

Winogrona z natury są słodkie i mają wysoki indeks glikemiczny warto więc spróbować zrobić pyszną nalewkę bez cukru.  Ze względu że spirytus jest teraz bardzo drogi można go zastąpić wódką.

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron
  • litr wódki żytniej 45%-50%

Odszypułkowane, umyte i osuszone winogrona wrzucić w całości do słoja i zalać wódką i odstawić do zacienionego miejsca na 3 miesiące. Co jakiś czas warto potrząsnąć słojem. Po 3 miesiącach można rozlać nalewkę do butelek.

    Więcej o:

Skomentuj:

Nalewka z winogron