Czas na sadzenie rozsady
Po kapryśnej kwietniowej aurze w maju wreszcie robi się ciepło i ziemia się nagrzewa. W ogrodzie można więc zacząć sadzić rośliny, które boją się chłodu.
Aby ciepłolubnym roślinom wydłużyć sezon, uprawiamy je z rozsady. Wysiane miesiąc, a nawet kilka miesięcy wcześniej, w maju osiągają już spore rozmiary. Z ich wysadzaniem nie należy zbyt długo zwlekać. Pamiętajmy, że tylko rośliny o zwartym pokroju, zdrowych, jędrnych liściach i silnych korzeniach będą później dobrze rosły w ogrodzie. Przetrzymywane na parapetach mocno się osłabiają, a w szklarniach przerośnięte przedwcześnie się starzeją.
Co prawda uprawiane w doniczkach rośliny ozdobne zwykle są sprzedawane dopiero, gdy już mają kwiaty, ale w przypadku większości warzyw najlepiej przyjmuje się 4-8 tygodniowa rozsada (pomidory wysadzone, gdy już zawiązały pąki, nie będą wcześnie owocować!).
Ważne
• Rozsada uzyskana w domowych warunkach kosztuje niewiele, ale zwykle jest wiotka, delikatna i mocno wydłużona.
• Niedroga, tzw. rwana rozsada, to młodziutkie rośliny, zwykle warzywa, z rozsadnika. Mają uszkodzone korzenie, więc łatwo więdną i słabo się przyjmują.
• Najlepszą jakość mają droższe rośliny uprawiane przez producentów w torfowych doniczkach, z którymi sadzone są do ziemi. Od razu zaczynają rosnąć.
- Więcej o:
Kiedy można siać kwiaty i warzywa do gruntu?
Jak przygotować rozsadę?
Jak uprawiać rośliny jednoroczne?
Prosty sposób na rozsadę [Zrób to sam]
Co zrobić, by dwukolorowa monstera miała jasno wybarwione liście?
Na co choruje forsycja? [Porady eksperta]
6 sposobów na pielęgnację róż jesienią i zimą
Uciążliwa "miniaturka koniczyny"