Warzywniak. Przydomowa uprawa pełna zdrowia
Mały czy duży warzywniak to marzenie nie jednego posiadacza ogrodu, czy nawet małego ogródka. Warzywa z własnej uprawy smakują zupełnie inaczej, satysfakcja, jaką mamy po zebraniu plonów, rekompensuje cały trud włożony w pielęgnację i opiekę nad warzywniakiem. Aby założyć swój własny warzywniak nie trzeba być wcale doświadczonym ogrodnikiem. Wystarczy odpowiednie miejsce, dobra gleba, zioła i warzywa, które lubimy i garść pozytywnej energii.
Jak założyć warzywniak
Kiedy posiadamy kawałek swojego pola, możemy uprawiać w zasadzie wszystko, czego będziemy potrzebować. Część warzyw wysiejemy prosto do gruntu, natomiast część trzeba będzie wysiać w odpowiednich pojemnikach ustawionych w ciepłym miejscu (dom, garaż) i dopiero potem wsadzić do gruntu. Jak założyć warzywniak? Oto mała instrukcja krok po kroku.
1. Wybór miejsca
Już małe miejsce w przydomowym ogródku wystarczy na założenie małego warzywniaka. Bardzo istotną sprawą jest wybranie odpowiedniego miejsca na działce.
Miejsce takie powinno być mocno nasłonecznione (najlepiej, jeżeli jest to strona południowa) i osłonięte od wiatru. Warzywa powinniśmy sadzić daleko od ulicy, wielkich krzewów i drzew. Jeżeli chcemy warzywniak posadzić przy płocie z żywopłotu lepiej z tego zrezygnować i wybrać miejsce blisko domu.
Oprócz miejsca pozostają jeszcze kwestie naszej wygody. To czy swobodnie będziemy mogli podlewać przydomowy ogródek jest bardzo istotne. Bo czy wystarczy nam siły na codzienne przynoszenie wiader z woda do podlewania?
- Więcej o:
Dobre sąsiedztwo warzyw
Hurma wschodnia (Diospyros kaki)
Grzyb Enoki (Flammulina filiformis), czyli zimówka aksamitnotrzonowa
Dynia Hokkaido - przepisy, uprawa, właściwości
Jakie warzyw można wysiewać na rozsadę w styczniu?
Super foods na wigilijnym stole
Jak zrobić pyszny sok z winogron na zimę metodą wekowania – Krok po kroku
Przetwory z jabłek na jesienne wieczory – rady i przepisy Tomka Czajkowskiego z bloga „Magiczny Składnik”