Warzywniak. Przydomowa uprawa pełna zdrowia
Mały czy duży warzywniak to marzenie nie jednego posiadacza ogrodu, czy nawet małego ogródka. Warzywa z własnej uprawy smakują zupełnie inaczej, satysfakcja, jaką mamy po zebraniu plonów, rekompensuje cały trud włożony w pielęgnację i opiekę nad warzywniakiem. Aby założyć swój własny warzywniak nie trzeba być wcale doświadczonym ogrodnikiem. Wystarczy odpowiednie miejsce, dobra gleba, zioła i warzywa, które lubimy i garść pozytywnej energii.
Jak założyć warzywniak
Kiedy posiadamy kawałek swojego pola, możemy uprawiać w zasadzie wszystko, czego będziemy potrzebować. Część warzyw wysiejemy prosto do gruntu, natomiast część trzeba będzie wysiać w odpowiednich pojemnikach ustawionych w ciepłym miejscu (dom, garaż) i dopiero potem wsadzić do gruntu. Jak założyć warzywniak? Oto mała instrukcja krok po kroku.
1. Wybór miejsca
Już małe miejsce w przydomowym ogródku wystarczy na założenie małego warzywniaka. Bardzo istotną sprawą jest wybranie odpowiedniego miejsca na działce.
Miejsce takie powinno być mocno nasłonecznione (najlepiej, jeżeli jest to strona południowa) i osłonięte od wiatru. Warzywa powinniśmy sadzić daleko od ulicy, wielkich krzewów i drzew. Jeżeli chcemy warzywniak posadzić przy płocie z żywopłotu lepiej z tego zrezygnować i wybrać miejsce blisko domu.
Oprócz miejsca pozostają jeszcze kwestie naszej wygody. To czy swobodnie będziemy mogli podlewać przydomowy ogródek jest bardzo istotne. Bo czy wystarczy nam siły na codzienne przynoszenie wiader z woda do podlewania?
- Więcej o:
Wino z winogron. Prosty przepis na wino
Nalewka z jeżyn - przepisy na jeżynówkę. Jakie ma prozdrowotne właściwości?
Nalewka z winogron - sprawdzone, proste przepisy
Kiedy siać ogórki na zbiór jesienny?
Nalewka z głogu — przepis na prozdrowotną głogówkę
Nalewka z aronii - przepisy. Aż 6 prostych sposobów!
Malinowy raj dla podniebienia, czyli nalewka z malin - właściwości, przepis i przechowywanie
Płodozmian: Jak zadbać o różnorodność w swoim warzywniku?