Humulus
Chmiel (Humulus) rodzina konopiowate (Cannabaceae). Bylina pnąca, owijająca się pędami, bardzo szybko rosnąca. lub jednoroczne pnącze - chmiel japoński (Humulus japonicus ) Wieloletni chmiel zwyczajny H. lupulus, rosnący w Europie i zachodniej Azji, jest ceniony w browarnictwie i medycynie. Rośliny dwupienne, zielone kwiatostany żeńskie przypominają szyszkę, męskie w wiechach, na osobnych roślinach. Ozdobne są klapowane liście, jesienią pomarańczowawe.
Rozmiary. Od 4 do 6 m wysokości i 2 - 3 m szerokości.
Gatunki. Dwa, chmiel zwyczajny i japoński. Żółtolistna żeńska odmiana chmielu zwyczajnego 'Aureus' ma atrakcyjne zabarwienie przez cały sezon, ładniej wybarwia się w słonecznych miejscach, ale przy południowej ścianie może mieć przypalane słońcem liście.
Kwitnienie. Na przełomie VIII i IX.
Wymagania, stanowisko. Gleby średnio wilgotne i wilgotne, z dużą pojemnością wodną, na glebach żyznych wzrost jest bujniejszy. Dobrze znosi okresowe zalewanie. Odczyn alkaliczny i obojętny, toleruje lekko kwaśny. Lubi stanowiska przewiewne, słoneczne i półcieniste.
Uprawa i pielęgnacja. Rośliny sadzi się tam, gdzie szybki wzrost i wytwarzanie odrostów korzeniowych nie będzie kłopotliwe. Można też użyć dużych pojemników lub wkopać przegrody z blachy.
a) Rozmnażanie. Przez podział rośliny, odrosty korzeniowe, odkłady i wysiew nasion.
b) Cięcie. Usuwa się odrosty korzeniowe, pędy zagrażających sąsiednim roślinom i ?dzikie? siewki. Późną jesienią lub wiosną wszystkie pędy ścina się przy gruncie.
c) Podlewanie i nawożenie. W miarę potrzeby, dużymi porcjami. Nawozić od wiosny do połowy lata nawozami wieloskładnikowymi lub wiosną raz, wolno działającym.
Najczęstsze choroby i szkodniki. Najgroźniejszy jest mączniak rzekomy. W miejscach zbyt suchych i za mało przewiewnych mogą atakować przędziorki i mszyce.
Zastosowanie. Do szybkiego tworzenia osłon i przegród. Szczelnie obrasta konstrukcje i ogrodzenia z siatki, drewnianych kratownic, suchych gałęzi itp. Odmiana 'Aureus' zapewnia mocny akcent barwny. Pędy z szyszkami ozdobią wnętrza.
INNE
Czytaj więcej o "Chmiel"