Blaty laminowane
Obecnie najpopularniejsze są blaty z płyty wiórowej lub płyty MDF pokrytej laminatem HPL (High-Pressure Laminate).
1 z 4
2 z 4
3 z 4
4 z 4
Blaty z laminatu składają się z rdzenia, czyli warstw materiału włóknistego (najczęściej papieru), impregnowanego żywicami termoutwardzalnymi, a także z warstwy z nadrukowanym dekorem oraz nadającej szczególną trwałość warstwy wierzchniej - overlay.
Wszystkie warstwy łączone są poprzez działanie wysokiego ciśnienia oraz temperatury. Wielowarstwowa powłoka ochronna gwarantuje pełne zabezpieczenie przeciwwilgociowe, co jest szczególnie istotne w kuchni. Dodatkowo od spodu blat pokryty jest folią przeciwprężną. Zewnętrzna warstwa laminatu może imitować kamień, metal lub drewno. Wzorów laminatów może być bardzo dużo - większość firm oferuje ich nawet kilkadziesiąt. Niektóre z blatów laminowanych HPL pokryte są specjalną powłoką antybakteryjną.
Tańszą alternatywą dla laminatu jest melamina, czyli rodzaj sztucznego tworzywa. To właśnie wykonane z niej blaty źle się kojarzą - są mało odporne na działanie wysokiej temperatury i wilgoci.
Odporność na wysoką temperaturę. Jakkolwiek gorąca woda i odpryski gotowanych potraw nie szkodzą blatowi, to lepiej jednak nie testować blatu stawiając bezpośrednio na nim gorących garnków i patelni. Spód blatu nad zmywarką i piekarnikiem powinno się zabezpieczyć folią odbijającą ciepło.
Odporność mechaniczna. Blat laminatowy jest również odporny na podziurawienia i rysy. Pod warunkiem, że nie będzie zastępował stolnicy lub deski do krojenia.
Odporność na wilgoć. Sam laminat jest niewrażliwy na wilgoć. Nieodporne są na nią jednak krawędzie blatu w miejscach, w których były przycinane. Dlatego należy je zabezpieczyć metalowymi lub akrylowymi listwą. Miejsca osadzenia zlewozmywaka należy dokładnie uszczelnić silikonem, a styk płyty kuchennej - specjalną gąbką. Jeśli tego nie zrobimy warstwa laminatu odklei się przy niezabezpieczonych krawędziach i otworach płyty.
Wszystkie warstwy łączone są poprzez działanie wysokiego ciśnienia oraz temperatury. Wielowarstwowa powłoka ochronna gwarantuje pełne zabezpieczenie przeciwwilgociowe, co jest szczególnie istotne w kuchni. Dodatkowo od spodu blat pokryty jest folią przeciwprężną. Zewnętrzna warstwa laminatu może imitować kamień, metal lub drewno. Wzorów laminatów może być bardzo dużo - większość firm oferuje ich nawet kilkadziesiąt. Niektóre z blatów laminowanych HPL pokryte są specjalną powłoką antybakteryjną.
Tańszą alternatywą dla laminatu jest melamina, czyli rodzaj sztucznego tworzywa. To właśnie wykonane z niej blaty źle się kojarzą - są mało odporne na działanie wysokiej temperatury i wilgoci.
Odporność na wysoką temperaturę. Jakkolwiek gorąca woda i odpryski gotowanych potraw nie szkodzą blatowi, to lepiej jednak nie testować blatu stawiając bezpośrednio na nim gorących garnków i patelni. Spód blatu nad zmywarką i piekarnikiem powinno się zabezpieczyć folią odbijającą ciepło.
Odporność mechaniczna. Blat laminatowy jest również odporny na podziurawienia i rysy. Pod warunkiem, że nie będzie zastępował stolnicy lub deski do krojenia.
Odporność na wilgoć. Sam laminat jest niewrażliwy na wilgoć. Nieodporne są na nią jednak krawędzie blatu w miejscach, w których były przycinane. Dlatego należy je zabezpieczyć metalowymi lub akrylowymi listwą. Miejsca osadzenia zlewozmywaka należy dokładnie uszczelnić silikonem, a styk płyty kuchennej - specjalną gąbką. Jeśli tego nie zrobimy warstwa laminatu odklei się przy niezabezpieczonych krawędziach i otworach płyty.
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład
>
Skomentuj:
Blaty laminowane