Budowa Wnętrza Kuchnia: co kryje wyspa Kuchnia: co kryje wyspa Tekst: Katarzyna Kowalska stylizacja: Anna Kępińska, Monika Filipiuk-Obałek ZDJĘCIA: Sławomir Frąckowiak, Monika Filipiuk-Obałek 06-12-2013 09:28
Można w niej umieścić sprzęt AGD, pojemne szafki i szuflady, może też służyć jako miejsce do jedzenia albo do pracy. Odkąd wyspa pojawiła się w naszych kuchniach, pełni coraz więcej funkcji i coraz lepiej wygląda. <BR /> KUCHENNA WYSPA. Wyspa, a właściwie półwysep, gdyż mebel stoi przy ścianie, jest prawdziwym centrum dowodzenia. Tutaj bowiem wykonuje się najważniejsze kuchenne czynności: przygotowanie produktów, gotowanie i zmywanie. W szerokim półwyspie zainstalowano zlewozmywak, a naprzeciwko niego - płytę elektryczną. Mimo początkowych obaw pani domu takie usytuowanie tych urządzeń sprawdza się w codziennym życiu. Jest też spory blat roboczy i pojemne schowki. Punkty świetlne w okapie i pod szafkami wiszącymi zapewniają wystarczająco dobre warunki do pracy. W dzień na blat pada naturalne światło z okna. Szeroki półwysep zajmuje centrum strefy kuchennej. Tę część wnętrza optycznie wyznacza podwieszony sufit (z halogenami i listwami LED) oraz podłoga z polerowanego gresu. Ścianę wyłożono okładziną o fakturze imitującej kamień. - Fot. Monika Filipiuk-Obalek Można w niej umieścić sprzęt AGD, pojemne szafki i szuflady, może też służyć jako miejsce do jedzenia albo do pracy. Odkąd wyspa pojawiła się w naszych kuchniach, pełni coraz więcej funkcji i coraz lepiej wygląda.
1 z 5 Można w niej umieścić sprzęt AGD, pojemne szafki i szuflady, może też służyć jako miejsce do jedzenia albo do pracy. Odkąd wyspa pojawiła się w naszych kuchniach, pełni coraz więcej funkcji i coraz lepiej wygląda. <BR /> KUCHENNA WYSPA. Wyspa, a właściwie półwysep, gdyż mebel stoi przy ścianie, jest prawdziwym centrum dowodzenia. Tutaj bowiem wykonuje się najważniejsze kuchenne czynności: przygotowanie produktów, gotowanie i zmywanie. W szerokim półwyspie zainstalowano zlewozmywak, a naprzeciwko niego - płytę elektryczną. Mimo początkowych obaw pani domu takie usytuowanie tych urządzeń sprawdza się w codziennym życiu. Jest też spory blat roboczy i pojemne schowki. Punkty świetlne w okapie i pod szafkami wiszącymi zapewniają wystarczająco dobre warunki do pracy. W dzień na blat pada naturalne światło z okna. Szeroki półwysep zajmuje centrum strefy kuchennej. Tę część wnętrza optycznie wyznacza podwieszony sufit (z halogenami i listwami LED) oraz podłoga z polerowanego gresu. Ścianę wyłożono okładziną o fakturze imitującej kamień. - Fot. Monika Filipiuk-Obalek
Otwórz galerię
(5)
2 z 5 KUCHENNA WYSPA. Rzadko spotykane rozwiązanie. W półwyspie ukryto pralkę. Pani domu nie chciała bowiem instalować jej w łazience, której przeznaczyła funkcję komfortowego saloniku kąpielowego. Pod drugiej stronie, pod zlewem, jest zmywarka. - Fot. Monika Filipiuk-Obałek 3 z 5 KUCHENNA WYSPA. W głębokiej szufladzie mieszczą się wszystkie garnki. W pozostałych (płytszych) zastosowano różne przegrody, np. na sztućce, dzięki czemu łatwo zachować w środku porządek. Biel i czerń przeważające w kuchni ożywia pomarańczowy odcień laminowanych frontów szafek wiszących. Laminowany jest też blat. - Fot. Monika Filipiuk-Obałek 4 z 5 KUCHENNA WYSPA. Wyspa z drewnianym blatem jest w tej kuchni przede wszystkim miejscem do pracy. Z jednej strony blat został nieco przedłużony - ta część pełni również rolę stolika, przy którym gospodarze lubią przysiąść na kawę albo zjeść śniadanie; mogą również na siedząco przygotowywać posiłki, co bywa niezwykle wygodne. Wokół wyspy pozostało sporo wolnej przestrzeni, po kuchni można się więc swobodnie poruszać, nie przeszkadzając sobie nawzajem. Z boku zaplanowano półki na butelki z winem. Niektóre schowki w wyspie, podobnie jak szafki w zabudowie przy ścianach, mają ażurowe fronty - to typowe rozwiązanie w kuchniach prowansalskich, a właśnie w tym stylu urządzono to wnętrze. - Fot. Sławomir Frąckowiak 5 z 5 KUCHENNA WYSPA. Prawie jak piec. W wyspie zabudowano kuchenkę mikrofalową. Gospodarze nie są jednak zadowoleni z tego rozwiązania - urządzenie jest umieszczone za nisko i trudno się z niego korzysta. Na szczęście kuchenki używają sporadycznie; posiłki przeważnie są przygotowywane na płycie gazowej, którą wraz z piekarnikiem obudowano na wzór wiejskiego pieca. - Fot. Sławomir Frąckowiak Koniec galerii zdjęć Można w niej umieścić sprzęt AGD, pojemne szafki i szuflady, może też służyć jako miejsce do jedzenia albo do pracy. Odkąd wyspa pojawiła się w naszych kuchniach, pełni coraz więcej funkcji i coraz lepiej wygląda. <BR /> KUCHENNA WYSPA. Wyspa, a właściwie półwysep, gdyż mebel stoi przy ścianie, jest prawdziwym centrum dowodzenia. Tutaj bowiem wykonuje się najważniejsze kuchenne czynności: przygotowanie produktów, gotowanie i zmywanie. W szerokim półwyspie zainstalowano zlewozmywak, a naprzeciwko niego - płytę elektryczną. Mimo początkowych obaw pani domu takie usytuowanie tych urządzeń sprawdza się w codziennym życiu. Jest też spory blat roboczy i pojemne schowki. Punkty świetlne w okapie i pod szafkami wiszącymi zapewniają wystarczająco dobre warunki do pracy. W dzień na blat pada naturalne światło z okna. Szeroki półwysep zajmuje centrum strefy kuchennej. Tę część wnętrza optycznie wyznacza podwieszony sufit (z halogenami i listwami LED) oraz podłoga z polerowanego gresu. Ścianę wyłożono okładziną o fakturze imitującej kamień. - Fot. Monika Filipiuk-Obalek
KUCHENNA WYSPA. Rzadko spotykane rozwiązanie. W półwyspie ukryto pralkę. Pani domu nie chciała bowiem instalować jej w łazience, której przeznaczyła funkcję komfortowego saloniku kąpielowego. Pod drugiej stronie, pod zlewem, jest zmywarka. - Fot. Monika Filipiuk-Obałek
KUCHENNA WYSPA. W głębokiej szufladzie mieszczą się wszystkie garnki. W pozostałych (płytszych) zastosowano różne przegrody, np. na sztućce, dzięki czemu łatwo zachować w środku porządek. Biel i czerń przeważające w kuchni ożywia pomarańczowy odcień laminowanych frontów szafek wiszących. Laminowany jest też blat. - Fot. Monika Filipiuk-Obałek
KUCHENNA WYSPA. Wyspa z drewnianym blatem jest w tej kuchni przede wszystkim miejscem do pracy. Z jednej strony blat został nieco przedłużony - ta część pełni również rolę stolika, przy którym gospodarze lubią przysiąść na kawę albo zjeść śniadanie; mogą również na siedząco przygotowywać posiłki, co bywa niezwykle wygodne. Wokół wyspy pozostało sporo wolnej przestrzeni, po kuchni można się więc swobodnie poruszać, nie przeszkadzając sobie nawzajem. Z boku zaplanowano półki na butelki z winem. Niektóre schowki w wyspie, podobnie jak szafki w zabudowie przy ścianach, mają ażurowe fronty - to typowe rozwiązanie w kuchniach prowansalskich, a właśnie w tym stylu urządzono to wnętrze. - Fot. Sławomir Frąckowiak
KUCHENNA WYSPA. Prawie jak piec. W wyspie zabudowano kuchenkę mikrofalową. Gospodarze nie są jednak zadowoleni z tego rozwiązania - urządzenie jest umieszczone za nisko i trudno się z niego korzysta. Na szczęście kuchenki używają sporadycznie; posiłki przeważnie są przygotowywane na płycie gazowej, którą wraz z piekarnikiem obudowano na wzór wiejskiego pieca. - Fot. Sławomir Frąckowiak
Skomentuj:
Kuchnia: co kryje wyspa