Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Grillowanie w chińskim stylu według Lee Kum Kee - czy grill może być zdrowy i jak temu zaradzić?

mat. prasowe
Grillowanie w chińskim stylu według Lee Kum Kee - mat. prasowe

Sezon grillowy trwa w pełni. Dym i zapach grillowanych potraw unoszący się po sąsiedzkich podwórkach skutecznie sprawiają, że mamy ochotę spędzić popołudnie wspólnie z rodziną czy przyjaciółmi i przy gwarnych rozmowach lub muzyce wyczarować cuda na ruszcie. Ale czy grillowane potrawy są zdrowe? Co można ewentualnie zrobić, by z reguły tłuste mięsa stanowiły zdrowszą alternatywę w naszej diecie? Możliwości jest naprawdę sporo i nie musimy ograniczać się wyłącznie do popularnych kiełbasek, czy ciężkich mięs.

Potrawy serwowane na grillu mogą być naprawdę smaczne, a dodatkowo bogate w składniki odżywcze i witaminy. Kluczem jest właściwy wybór i przygotowanie składników, które trafią na ruszt. 

O czym pamiętać wybierając produkty na zdrowego grilla?

Grillowanie w chińskim stylu według Lee Kum Kee - mat. prasowe

Kuchnia chińska na grillu?

Pewnie niejednemu z nas przez myśl przeszło zapytanie, jak wygląda grill w Chinach? Czy sposób przygotowywania potraw jest podobny do naszego, rodzimego? Czy chińczycy jedzą inaczej? 

Chińska dieta uważana jest za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Przywraca ona harmonię całego organizmu poprzez zachowanie równowagi Yang i Ying. Yang to produkty gorące: baranina, papryka, cebula, wędzone ryby, masło, orzechy, czosnek, pieprz, curry, chilli. Ying to produkty zimne: lody, ogórki, sałata, pomidory, tofu, miód, odtłuszczony nabiał, gruszki, jabłka, banany, arbuz oraz grzyby. Ważne, by zachować właściwe proporcje między Yang i Ying. 

Wybierając produkty na grilla, należy pamiętać, by wybierać na niego produkty gorące, natomiast zimne spożyć jako deser lub dodatek do grillowanych potraw.

Kluczem są oryginalne przyprawy, które każdy, nawet najprostszy produkt spożywczy zamienią w coś niepowtarzalnego, wyjątkowego i smacznego. 

Jakich przypraw używa się w chińskiej grillowej kuchni?

Grillowanie w chińskim stylu według Lee Kum Kee - mat. prasowe

Szeroki wachlarz dostępnych sosów Lee Kum Kee do potraw chińskich z pewnością pozwoli urozmaicić rodzinnego grilla i zaprezentować wśród bliskich nowe smaki. Grillowany kurczak, kalmary, cukinia, łosoś czy grillowane jabłka, odpowiednio wcześniej zamarynowane w jednym z sosów, z pewnością dostarczą nowych, niezapomnianych doznań smakowych.

Sprawdź wiele smacznych przepisów na grilla i nie tylko na oficjalnej stronie Lee Kum Kee.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Grill własnej roboty na 3 sposoby. Jak zrobić grill ogrodowy?
Zewnętrzne płyty gresowe – sposób na stylową przestrzeń wokół domu
Pergola w niewielkim, miejskim ogródku? Postaw na MB-OPENSKY 120 od Aluprof

Skomentuj:

Grillowanie w chińskim stylu według Lee Kum Kee - czy grill może być zdrowy i jak temu zaradzić?

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej