Syrop z czosnku
Czosnek to roślina, która jest liderem w walce z przeziębieniem. Przez ogrom zawartych w sobie substancji stanowi naturalny antybiotyk dla organizmu. Choć nie wszyscy przepadają za jego smakiem nie kwestionują jego siły działania w walce z chorobami. Podpowiadamy jak samodzielnie wykonać syrop z czosnku.
Jak zrobić syrop z czosnku na kaszel?
Czosnek ma zbawienny wpływ na leczenie wirusowych infekcji górnych dróg oddechowych. By pozbyć się kaszlu wystarczy przygotować z niego syrop. Może być z dodatkiem miodu, cytryny, cebuli lub imbiru a nawet octu jabłkowego.
Syrop z czosnku miodu i cytryny
Składniki:
- 2 obrane główki czosnku
- 6 łyżek miodu
- szklanka wody
- sok z 3 cytryn
Sposób wykonania
Czosnek siekamy drobno na desce albo przepuszczamy przez praskę. Do ostudzanej, ale jeszcze ciepłej wody dodajemy sok z cytryny i miód. Wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dorzucamy czosnek. Całość odstawiamy na 24 godziny. Syrop należy przechowywać w lodówce i wypić przed upływem miesiąca.
Syrop z czosnku - działanie
- wzmacnia organizm do walki z wirusami, grzybami i bakteriami
- łagodzi objawy chorób
- obniża gorączkę
- rozgrzewa organizm
- ułatwia odkrztuszanie
- udrażnia drogi oddechowe
- zawiera witaminy i minerały - potas, żelazo, magnez, fosfor,
- zapobiega zgadze
- obniża cholestelor
Syrop z czosnku - dawkowanie
Syrop można przyjmować profilaktycznie po 1 lub 2 łyżeczkach dziennie lub interwencyjnie w chorobie 3, 4 razy dziennie.
Syrop z czosnku i cebuli
Dodanie miodu i cebuli na pewno sprawi, że syrop złagodzi każdy ból gardła.
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 5 obranych ząbków czosnku
- 5 łyżek płynnego miodu
Sposób wykonania:
Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę, czosnek przepuścić przez praskę. Warzywa wrzucić do czystego i wyparzonego słoja i zalać miodem. Postawić na kaloryferze. Po 10 godzinach syrop jest gotowy do picia.
Syrop z czosnku miodu i octu jabłkowego
Jeśli masz problemy z kaszlem, bólem gardła lub astmą, to ten syrop może mocno złagodzić objawy.
Składniki:
- pół szklanki wody,
- 6 obranych ząbków czosnku,
- pół szklanki płynnego miodu,
- ćwierć szklanki octu jabłkowego.
Sposób przygotowania:
Siekamy lub przeciskamy przez praskę czosnek i wrzucamy do szklanego wyparzonego słoja. Wlewamy lekko ciepłą wodę i miód i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na końcu dolewamy ocet jabłkowy i całość ostawiamy na 12 godzin. Syrop przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Syrop z cebuli i czosnku dla dzieci
Syrop z czosnku jest także doskonałym wsparciem przy leczeniu dzieci. Cebula działa antywirusowo i antybakteryjnie. Syrop z dodatkiem miodu lub cukru staje się łagodniejszy i jest dobrze tolerowany przez dzieci. Może być podawany dzieciom powyżej pierwszego roku życia (łyżeczka 3 razy dziennie) w chorobie i 1 łyżeczka dziennie profilaktycznie.
Skomentuj:
Syrop z czosnku