Tak smakuje USA
Kuchnia amerykańska raczej nie kojarzy nam się z wyrafinowanymi dziełami sztuki kulinarnej – a jednak okazuje się, że niesłusznie.
Hamburger Surf’n’Turf
Składniki:
- 150 g mięsa mielonego wołowego
- 1 plaster ananasa
- Ser żółty
Na Avocado Aioli:
- 200 g majonezu
- 1,5 awokado
- 20 g czosnku
- Sok z 1 limonki
- Tabasco (do smaku)
Krewetki:
- 300 g krewetek
- 40 g kolendry
- 50 ml oliwy z oliwek
- Sok z 1 limonki
- Sól i pieprz do smaku
Bułki hawajskie:
Rozczyn:
- 28 g mąki
- 8,5 g drożdży instant
- 30 ml wody
Ciasto:
- 115 ml soku ananasowego
- 60 g masła
- 75 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 330 g mąki
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka soli
Przygotowujemy avocado aioli: awokado obieramy i rozgniatamy widelcem, po czym blendujemy z resztą składników.
Krewetki marynujemy w limonce, soli i oliwie. Posypujemy kolendrą, nadziewamy na szpadki i grillujemy w pośredniej temperaturze 160⁰C.
Robimy rozczyn: mąkę i drożdże mieszamy z wodą, odstawiamy na 10 min. Następnie mieszamy rozczyn z pozostałymi składnikami ciasta do momentu, aż nie znikną grudki. Odstawiamy na 40 min., następnie dzielimy ciasto na kulki i pozostawiamy na kolejne 30 min.
Ciasto formujemy w bułeczki i smarujemy żółtkiem. Bułki pieczemy na kamieniu do pizzy lub patelni żeliwnej w pośredniej temperaturze 180-200⁰C przez ok. 20 min. Ananasa kroimy w plastry i również grillujemy.
Burgery formujemy, polewamy oliwą i solimy. Pieczemy przez ok. 2 min. z każdej strony w maksymalnej temperaturze. Pod koniec pieczenia na burgery kładziemy zgrillowanego ananasa oraz plasterki sera.
Składamy burgera – bułkę smarujemy avocado aioli, kładziemy upieczonego burgera z dodatkiem ananasa i sera oraz krewetki.
Zobacz jak powstaje Hamburger Surf’n’Turf - wideo >>>
Skomentuj:
Tak smakuje USA