Uprawa ziół do kuchni
Żadna dobra potrawa nie istnieje bez aromatycznych przypraw, a te znajdują się w wonnych ziołach. Już teraz zaplanujmy, które posadzimy w warzywniku blisko kuchni lub w donicach na tarasie.
Cenne olejki
Termin "zioła" obejmuje wszystkie rośliny, które zawierają substancje wpływające na nasz metabolizm. Są to nie tylko gatunki lecznicze, ale również trujące i przyprawowe. Ta ostatnia grupa wyróżnia się ogromnym bogactwem zapachów, bowiem należące do niej zioła zawierają olejki eteryczne. To lotne substancje często są mylone z sokami roślinnymi, choć nie mają z nimi nic wspólnego. Ich funkcja w roślinie nie jest do końca poznana, prawdopodobnie odstraszają szkodniki i chronią ją przed bakteriami i grzybami. Olejki eteryczne nie są wcale "esencją tego, co najlepsze w roślinie". To silne trucizny cytoplazmatyczne, które muszą być izolowane od żywych tkanek. Dlatego rośliny wytwarzają specjalne zbiorniki - magazyny o najróżniejszych kształtach i wielkościach, często tak małych, że trudno je zobaczyć. Ale właśnie "dziurki" widoczne pod światło w liściach dziurawca, który od nich bierze swą nazwę, to tak naprawdę prześwity przez zbiorniki wypełnione olejkiem. By wzmocnić zapach zerwanej rośliny należy ją rozetrzeć w palcach - pękają wtedy zbiorniki, w których zamknięty był olejek, a ten - wylewając się - zaczyna swobodnie parować. Efekt ten można wykorzystać sadząc np. macierzankę między płytami chodnika lub wzdłuż wąskiej ścieżki -chodząc po roślinach uwalniamy pachnące olejki.
W korzeniach i łodygach roślinnych często występują całe przewody olejkowe. Są doskonale widoczne np. na przekroju poprzecznym przez korzeń pietruszki. Ponieważ prowadzą one wzdłuż niego, dlatego istotne jest, aby przed wrzuceniem do zupy przekroić go w poprzek - w ten sposób otwieramy przewody olejkowe. To samo dotyczy liści laurowych, których nie należy wrzucać do potraw w całości, lecz przełamane na pół, bo struktury olejkowe biegną wzdłuż liścia. Magazyny olejków są tak szczelne i trwałe, że nie tylko chronią tkanki roślin przed trującym działaniem olejków, ale także chronią same olejki przed nadmiernym parowaniem. I to właśnie dzięki temu suszone rośliny wciąż są pełne wspaniałych aromatów.
Aromatyczna rabata
Wydestylowane olejki eteryczne można już kupić w perfumeriach i aptekach, w ogrodzie możemy się cieszyć ich zapachem zawartym jeszcze w pędach i liściach ziół. Najwięcej aromatycznych, olejkowych ziół pochodzi z gorącej strefy zwrotnikowej i podzwrotnikowej. W naszym klimacie dobrze rosną rośliny pochodzące z basenu morza Śródziemnego. Dlatego nie bójmy się założyć w ogrodzie lub na tarasie "śródziemnomorskiej" grządki z bazylii, wielobarwnych odmian mięt i macierzanek oraz lubczyku, lawendy, tymianku, majeranku, estragonu i rozmarynu.
- Więcej o:
Podstawy uprawy ziół
Kminek, lebiodka, lubczyk - zioła do zimowej zupy
Aromaterapia stara jak świat
Jaśmin, czy na pewno wiesz, jak wygląda?
Sposoby na ślimaki w ogrodzie
Jak zabezpieczyć dalie przed zimą?
Mimoza wstydliwa. Uprawa i pielęgnacja mimozy
Kalla ogrodowa (Zantedeschia) - jak ją uprawiać w doniczce?