Najsmaczniejsze odmiany rukoli
W liściach rukoli wyczuwa się nutkę pieprzu, orzechów i chrzanu, która dodaje wykwintności daniom włoskiej kuchni.
Wszystkie gatunki rukoli mają niewygórowane wymagania. Można je uprawiać na grządce, balkonie, a nawet w doniczce na parapecie okna. Ziemia powinna być żyzna i stale nieco wilgotna, a miejsce - lekko zacienione. Młode rośliny przerywamy, pozostawiając je co 5-10 cm. Jeśli obrywamy jednorazowo tylko po kilka liści i uszczykujemy wybijające pędy kwiatowe, możemy z rukoli korzystać cały sezon. Zbierając całe rośliny, trzeba co miesiąc powtarzać siew, by mieć plony do jesieni. Młode liście (o długości do 10 cm) są delikatne; starsze, zwłaszcza u roślin rosnących na słońcu i w suchej glebie, mają ostry smak. Pędy dorastają do pół metra. Kwiaty, a także świeże nasiona, też można wykorzystywać do przyprawiania potraw.
Czy wiesz, że... Dwurząd wąskolistny rośnie dziko na naszych łąkach. Jest dość ekspansywny. Jeśli rozsieje się na trawniku, może być trudny do usunięcia.
- Więcej o:
Japońskie warzywa w polskim ogrodzie
Rukola - Eruca sativa
Warzywa sałatowe
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego
Paprocie domowe łatwe w uprawie. Paprocie doniczkowe - uprawa i pielęgnacja
Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki
Czym jest poplon? Jakie rośliny poplonowe wykorzystać w ogrodzie?