Najsmaczniejsze odmiany rukoli

Magdalena Narkiewicz

W liściach rukoli wyczuwa się nutkę pieprzu, orzechów i chrzanu, która dodaje wykwintności daniom włoskiej kuchni.

Liście rukoli wyróżniają się musztardowym posmakiem i zapachem
Liście rukoli wyróżniają się musztardowym posmakiem i zapachem
Fot. Shutterstock
Pod powszechnie używaną nazwą "rukola" kryją się podobnie wyglądające warzywa liściowe z rodziny kapustowatych. Wyróżniają się musztardowym posmakiem i zapachem. Zwykle są podawane na surowo, ale można też je krótko podgrzewać. Na naszym rynku najbardziej popularny jest dwurząd wąskolistny (Diplotaxis tenuifolia) i rokietta siewna (Eruca sativa). Dwurząd ma wąskie, ostro wcinane liście, kwitnie na żółto, jest wieloletni i nawet bez okrycia może zimować w gruncie. Rokietta należy do roślin jednorocznych, jej liście są szersze, zatokowo wcinane, a kwiaty bladofioletowe. Dwurząd w handlu często występuje pod niewłaściwą nazwą.

Wszystkie gatunki rukoli mają niewygórowane wymagania. Można je uprawiać na grządce, balkonie, a nawet w doniczce na parapecie okna. Ziemia powinna być żyzna i stale nieco wilgotna, a miejsce - lekko zacienione. Młode rośliny przerywamy, pozostawiając je co 5-10 cm. Jeśli obrywamy jednorazowo tylko po kilka liści i uszczykujemy wybijające pędy kwiatowe, możemy z rukoli korzystać cały sezon. Zbierając całe rośliny, trzeba co miesiąc powtarzać siew, by mieć plony do jesieni. Młode liście (o długości do 10 cm) są delikatne; starsze, zwłaszcza u roślin rosnących na słońcu i w suchej glebie, mają ostry smak. Pędy dorastają do pół metra. Kwiaty, a także świeże nasiona, też można wykorzystywać do przyprawiania potraw.

Czy wiesz, że... Dwurząd wąskolistny rośnie dziko na naszych łąkach. Jest dość ekspansywny. Jeśli rozsieje się na trawniku, może być trudny do usunięcia.

Skomentuj:

Najsmaczniejsze odmiany rukoli