Orzechy włoskie
Jądro orzecha zawiera głównie tłuszcze (50-60%) z dużą ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych, pełnowartościowe białka (blisko 20%) i węglowodany (ok. 10%). Bogate jest też w fosfor, wapń, niektóre mikroelementy oraz witaminy. Spożywanie orzechów korzystnie wpływa na trawienie i samopoczucie, przyspiesza regenerację organizmu po chorobie lub przemęczeniu.
Specjały z orzecha
Lecznicza nalewka (pomaga przy niestrawności) Niedojrzałe orzechy, które nie mają już mlecznego jądra, drobno kroimy razem ze skorupami i zielonymi okrywami. Wsypujemy do butelki i zalewamy 45-% czystą wódką. Po 6-8 tygodniach ciemnobrązowy płyn zlewamy znad owoców. Tort Ubijamy na parze przez
15 min 12 jaj z 20 dag cukru pudru. Dodajemy 20 dag wyłuskanych orzechów zmielonych w specjalnej maszynce oraz 6 herbatników petitków zgniecionych wałkiem. Ciasto delikatnie mieszamy i wylewamy na wyłożoną pergaminem tortownicę. Pieczemy 40 min w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu kroimy na trzy krążki i przekładamy masą czekoladową.
- Więcej o:
Krzewy ozdobne jesienią
Egzotyczne doniczkowe
Nalewki warte grzechu
Najlepsze orzechy na działkę i do ogrodu
Drzewa i krzewy które nie zrzucają liści na zimę
Drzewa i krzewy o czerwonych liściach
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego