Japońskie przepisy
120 g marchewki
120 g białej rzodkwi (daikon)
4 grzyby shitake (można je zastąpić boczniakami lub pieczarkami)
250 g dyni japońskiej lub zwykłej
120 g fasolki lub innych warzyw sezonowych (można użyć mrożonej mieszanki warzywnej)
2-3 liście kapusty pekińskiej
kilka liści mitsuby (można ją zastąpić kolendrą lub natką pietruszki)
kawałek pora długości 5 cm
120 g mielonego mięsa
1,5 l bulionu z kostki rosołowej
łyżka sosu sojowego
Wszystkie warzywa umyj i osusz. Rzodkiew i marchewkę obierz, przetnij wzdłuż, a następnie w poprzek na cienkie plasterki. Posiekaj mitsubę. Pora obierz i pokrój w talarki, kapustę pekińską w paseczki, dynię i grzyby w cienkie plasterki, a fasolkę w niewielkie kawałki.
Do gotującego się bulionu wrzucaj stopniowo malutkie grudki mięsa. Po 3 min wrzuć marchewkę, rzodkiew i fasolkę. Gotuj, dopóki warzywa nie zmiękną. Odszumuj.
Dodaj grzyby, dynię i kapustę pekińską. Gotuj kilka minut. Dopraw do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Wrzuć pora i mitsubę. Zdejmij z ognia i podawaj.
Tsuna shoyu-ae (sałatka z tuńczyka z sosem sojowym)
2 liście kapusty pekińskiej
duży pomidor
cienki ogórek
mały pęczek shungiku lub rukoli
mały pęczek shiso lub bazylii
można dodać inne warzywa liściaste, np. sałatę, seler naciowy, jarmuż
280-380 g dobrze odsączonego tuńczyka w sosie własnym,
1 1 łyżeczki soku z cytryny
sos:
2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka cukru
1 1 łyżeczki oleju sezamowego
W małej miseczce wymieszaj składniki sosu. Możesz go doprawić pieprzem. Tuńczyka rozdrobnij widelcem i skrop sokiem z cytryny.
Warzywa umyj i osusz. Zioła opłucz i dobrze otrząśnij z wody. Ogórek i pomidor pokrój na cienkie plasterki, a kapustę pekińską w poprzek na paseczki. Posiekaj niezbyt drobno zioła. Składniki sałatki wrzuć do miski, polej sosem i bardzo delikatnie wymieszaj.
Kabocha no korokke (kotleciki z dyni)
250 g dyni japońskiej lub zwykłej o twardym miąższu
125 g mięsa mielonego
pół cebuli
łyżeczka sosu sojowego
jajko
mąka
bułka tarta
olej do smażenia
Dynię umyj, obierz, usuń pestki. Pokrój w kawałki. Dodaj sos sojowy i ćwierć szklanki wody (jeśli używasz zwykłej dyni, wsyp jeszcze płaską łyżeczkę cukru). Gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy zmięknie, zdejmij pokrywkę i odparuj resztę wody.
Rozetrzyj dynię łyżką na jednolitą masę. Odstaw do wystygnięcia. Cebulę bardzo drobno posiej i zeszklij na odrobinie oleju. Do zimnej dyni dodaj cebulę i mięso. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
Na talerzu roztrzep jajko. Z masy formuj małe kotleciki. Obtaczać je kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub na zimno.
- Więcej o:
Japońskie warzywa w polskim ogrodzie
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego
Paprocie domowe łatwe w uprawie. Paprocie doniczkowe - uprawa i pielęgnacja
Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki
Czym jest poplon? Jakie rośliny poplonowe wykorzystać w ogrodzie?
Z czym łączyć wrzosy na tarasie? Kompozycje na taras i balkon
Które byliny żyją najdłużej?