Wege-ryż z amarantusem
W rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Smażymy ryż razem z cebulą i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Miksujemy paprykę. Gdy ryż zrobi się lekko przezroczysty, wlewamy osolony bulion i dodajemy zmiksowaną paprykę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przez 3-5 min. smażymy świeży amarantus. Gdy ryż wchłonie niemal cały płyn, dorzucamy amarantus. Gotujemy, aż ryż będzie miękki, w razie potrzeby dolewając nieco bulionu. Potrawę serwujemy na gorąco lub zimno. Można całość wzbogacić, posypując amarantusowym poppingiem (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) lub siekanymi orzechami włoskimi.
- Więcej o:
Szarłat (Amaranthus) - złoto Inków
Hortensja ogrodowa - pielęgnacja, uprawa, przycinanie
Wawrzynek - zwiastun wiosny
Wiosenne kwiaty cebulowe - jakie wybrać i jak je pielęgnować
Storczyk - Dendrobium
Pachnące kwiaty, czyli 8 najbardziej pachnących roślin do ogrodu i na balkon
Laur (wawrzyn), czyli jak pielęgnować przyprawę liść laurowy w doniczce?
Hortensja bukietowa Limelight (Hydrangea paniculata) – jak uprawiać?