Wege-ryż z amarantusem
W rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Smażymy ryż razem z cebulą i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Miksujemy paprykę. Gdy ryż zrobi się lekko przezroczysty, wlewamy osolony bulion i dodajemy zmiksowaną paprykę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przez 3-5 min. smażymy świeży amarantus. Gdy ryż wchłonie niemal cały płyn, dorzucamy amarantus. Gotujemy, aż ryż będzie miękki, w razie potrzeby dolewając nieco bulionu. Potrawę serwujemy na gorąco lub zimno. Można całość wzbogacić, posypując amarantusowym poppingiem (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) lub siekanymi orzechami włoskimi.
- Więcej o:
Szarłat (Amaranthus) - złoto Inków
Berberys - jak go uprawiać ? Najpiękniejsze odmiany berberysów
Rącznik pospolity (Ricinus communis) – uprawa, pielęgnacja i zastosowanie
Drzewa i krzewy z kręconymi gałęziami
Najpiękniejsze kaktusy
Aksamitki uprawa i pielęgnacja
Asarina pnąca: doskonałe uzupełnienie ogrodu
Kwiaty kwitnące zimą w ogrodzie