Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Wege-ryż z amarantusem

Fot. Marcin Klaban Przepis na podstawie miesięcznika ?Kuchnia?

  • szklanka ryżu

  • cebula pokrojona w piórka

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 zielone papryki upieczone i obrane ze skórki

  • 2 szklanki posiekanych liści amarantusa

  • 1,5-2 szklanki bulionu (tyle, ile wchłonie ryż)

  • oliwa

  • sól

    W rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Smażymy ryż razem z cebulą i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Miksujemy paprykę. Gdy ryż zrobi się lekko przezroczysty, wlewamy osolony bulion i dodajemy zmiksowaną paprykę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przez 3-5 min. smażymy świeży amarantus. Gdy ryż wchłonie niemal cały płyn, dorzucamy amarantus. Gotujemy, aż ryż będzie miękki, w razie potrzeby dolewając nieco bulionu. Potrawę serwujemy na gorąco lub zimno. Można całość wzbogacić, posypując amarantusowym poppingiem (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) lub siekanymi orzechami włoskimi.

    • Więcej o:

    Skomentuj:

    Wege-ryż z amarantusem