Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Fasolnik chiński na ostro z orzeszkami

Jarosław Przybył

08.09.2006
Fasolnik chiński na ostro z orzeszkami
Fot. Marcin Klaban / AG
Składniki:

70-80 dag fasolnika

1/2 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych

2 łyżeczki sosu sojowego

2-3 małe świeże papryczki chili

1/2 łyżeczki soli

1,5 łyżki oleju arachidowego

1 łyżka posiekanego czosnku

1 duża szalotka

2 łyżki soku z limonki

cząstki limonki do dekoracji

Przepis

Fasolnik gotujemy w osolonej wodzie bez przykrycia przez 5 minut (nie obcinamy końcówek). Studzimy i osuszamy. Obcinamy końce i kroimy na krótsze kawałki. Połowę orzeszków miksujemy drobno, resztę grubo siekamy. Sos sojowy mieszamy z pociętymi papryczkami. Na rozgrzany w woku olej rzucamy czosnek, potem orzeszki, a po 30 sekundach fasolnik i smażymy przez 2 minuty. Zdejmujemy wok z ognia, wlewamy pikantny sos sojowy, dodajemy szalotkę, a gdy zmięknie, wlewamy sok z limonki i solimy. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej z cząstkami limonki.

    Więcej o:

Skomentuj:

Fasolnik chiński na ostro z orzeszkami