Sernik na zimno z jagodami

Red.

02.05.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA KUCHNIA WARSZAWSKA
sernik na zimno z jagodami
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
40 dag tłustego białego sera 300 ml śmietany 36-proc., torebka cukru waniliowego, 30 dag cukru pudru, 50 dag jagód (świeżych lub mrożonych), 4 żółtka, 10 g żelatyny

SPÓD BISZKOPTOWY: 2 jajka, 3 dag cukru, 4 dag mąki (lub gotowe biszkopty albo herbatniki)

BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier. Pianę mieszamy z żółtkami i przesianą mąką. Napełniamy ciastem tortownicę wyłożoną pergaminem Pieczemy ok. 8 min w temp. 190 st. C. Studzimy biszkopt w formie, wyjmujemy pergamin i ponownie zapinamy brzeg tortownicy.

KONFITURA DO DEKORACJI: 10 dag jagód zagotowujemy z kopiastą łyżką cukru, studzimy.

MASA SEROWA: ucieramy ser z 15 dag cukru i cukrem waniliowym, dodając po żółtku. Gdy masa będzie gładka, łączymy ją kolejno z żelatyną (uprzednio namoczoną i rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody), śmietaną ubitą z resztą cukru i na końcu z pozostałymi surowymi jagodami. Masę wykładamy na biszkoptowy spód i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Dekorujemy sernik konfiturą.

    Więcej o:

Skomentuj:

Sernik na zimno z jagodami