Makowiec z bakaliami


LUKIER: 20 dag cukru pudru * sok z cytryny * łyżka wódki
MASA MAKOWA: Mak zalać 2 litrami wrzątku i odstawić na noc. Dokładnie osączyć na sicie, co najmniej 3 razy zemleć w maszynce. Dodać miód, stopione masło, jaja utarte z cukrem pudrem, migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki i olejek migdałowy. Wymieszać.
CIASTO: Mleko podgrzać, dodać drożdże roztarte z 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn wlać do miski z przesianą mąką. Dodać jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól i zagnieść gładkie ciasto. Dodać roztopione, przestudzone masło. Ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min, po czym podzielić ciasto na 3 części. Rozwałkować je na prostokąty o grubości ok. 0,5 cm i rozsmarować na nich masę makową. Zwijać makowce z nadzieniem i luźno owinąć papierem do pieczenia. Ułożyć na blasze i odstawić na 30 min, by wyrosły. Piec w temp. 180-200 st. C ok. 40 min.
LUKIER: Z cukru pudru, wódki i soku z cytryny utrzeć lukier i posmarować wystudzone makowce.
- Więcej o:
Wigilijna opowieść o maku
Berberys - jak go uprawiać ? Najpiękniejsze odmiany berberysów
Rącznik pospolity (Ricinus communis) – uprawa, pielęgnacja i zastosowanie
Drzewa i krzewy z kręconymi gałęziami
Najpiękniejsze kaktusy
Aksamitki uprawa i pielęgnacja
Asarina pnąca: doskonałe uzupełnienie ogrodu
Kwiaty kwitnące zimą w ogrodzie