Szaszłyki na rozmarynie

red.

Pyszny duet na nasze kubki smakowe - mięso z rozmarynem. Już wiesz, co podać na najbliższy wiosenny obiad?

29.03.2005 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , DO PRZEPISU AGNIESZKA KREGLICKA , NA ZDJECIU SZASZLYK , NADZIEWANY NA ROZMARYNIE , ROZMARYN STYLIZACJA JOANNA SZACHOWSKA FOT. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA
Szaszłyki na rozmarynie - uczta dla wszystkich zmysłów i inspiracja dla najbardziej wymagających smakoszy
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
60 dag baraniny lub indyka, 2 papryki, 1 młoda cukinia, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka wytrawnego wermutu, 1/3 szklanki oliwy 1 łyżeczka pieprzu, rozmaryn suszony lub świeży, bazylia, sól, sok z 1/2 cytryny.

Mięso kroimy na kawałki. Z oliwy, wermutu i soku z cytryny doprawionych czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami robimy zalewę. Mięso wkładamy do zalewy i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia nadziewamy kawałki mięsa na przemian z kawałkami papryki i cukinii na pachnące gałązki rozmarynu (posłużą jako wonne szpadki). Skropione olejem szaszłyki pieczemy na ruszcie.



Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o ogrodach: encyklopedia roślin, porady ekspertów, zdjęcia pięknych ogrodów w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Szaszłyki na rozmarynie