Ananas z odzysku [Krok po kroku]
Owoce ananasa, które kupujemy w sklepach, mają na wierzchołku koronę z liści. Niewiele trzeba, by wyrosła z niej roślina, która wyda smakowity owoc



Jak to zrobić
W odróżnieniu od większości swoich krewniaczek - bromelii - ananas jadalny (Ananas comosus) nie rośnie w koronach drzew, ale w ziemi i osiąga znaczne rozmiary (do 1,5 m wysokości). Pochodzi z Ameryki Południowej, ale uprawiany jest w całej strefie tropikalnej. "Szyszka" ananasa początkowo składa się z drobnych, zrośniętych ze sobą kwiatków, z których powstają beznasienne owocki. Jest ich zwykle ponad sto. Dojrzały owoc ma złotawą barwę i waży około kilograma. Na plantacjach ananasy zrywane są, zanim staną się zupełnie miękkie, bo wówczas gorzej znoszą transport i przechowywanie.
Ananasy kupowane w sklepach nie są więc tak aromatyczne i słodkie, jak dojrzewające na roślinach. Ale możemy w pełni poznać ich smak, nawet nie wyjeżdżając w tropiki. Wystarczy ich uprawę założyć na okiennym parapecie.
Wystarczy że owocu ananasa odcinamy pióropusz i usuwamy z niego resztki miąższu, by nie gnił i pozostawiamy zieloną część na 2-3 tygodnie, by obeschła w pokojowej temperaturze.
Na zdjęciu powyżej : pierwszy krok do własnej plantacji

Tylko zdrowe okazy
Bardzo ważne jest to, żeby do naszej hodowli wybierać tylko zdrowe nie uszkodzone okazy.
Korona z odciętym lub uszkodzonym wierzchołkiem nie nadaje się do uprawy
Na zdjęciu powyżej: Przykład uszkodzonego owocu

Jak pielęgnować
Sadzonkę pozostawiamy na powietrzu przez 2-3 tygodnie. Obeschniętą zagłębiamy w lekko wilgotnym piasku i stawiamy na południowym oknie, a po ukorzenieniu przesadzamy do ziemi uniwersalnej
Na zdjęciu powyżej: Pióropusz ananasa po posadzeniu

Warunki
Dla ananasa korzystna jest temperatura 24 st. C latem, a zimą o 6 st. niższa. Gdy długo jest chłodniej, roślina zaczyna niedomagać. Wystarczy jej lekko wilgotne podłoże, a w ogrzewanym kaloryferami pokoju przetrwa zimę bez spryskiwania. Choć potrafi długo obywać się bez wody, to jednak w czasie letnich upałów powinna być podlewana obficie, ale dość rzadko, dopiero gdy ziemia lekko przeschnie. Od razu też usuwamy wypływającą do podstawki wodę. Od maja do kwietnia warto raz w miesiącu zasilać ananasa podwójnie rozcieńczonym nawozem dla roślin kwitnących. Tak pielęgnowany będzie szybciej rósł i wyda większy owoc.
Na zdjęciu powyżej: Ananas kwitnący

Kiedy zakwitnie
Ananas może zakwitnąć po dwóch latach, a owoc dojrzewa po blisko roku
Gdy długo ociąga się z kwitnieniem, można na tydzień przykryć go bezbarwną folią i położyć pod nią jabłka. Wydzielany przez nie etylen powinien zainicjować powstanie kwiatostanu. Po owocowaniu roślina najpierw wytwarza nowe rozety, a potem zasycha. Rozety ukorzeniają się bez trudu.
Na zdjęciu powyżej: Plon ananasa na parapecie

Jak obrać ananas
Odcinamy wierzchołki owocu. Stawiamy go na obciętej części i odkrajamy kolejno podłużne paski skórki. Obrany ananas kroimy wzdłuż na ćwiartki. Stawiamy je pionowo i z każdej odcinamy twardą część środkowego rdzenia. Pod skórką pozostaje sporo miąższu, szczególnie gdy odkroiliśmy z owocu także ciemne wgłębienia. Można go wydrążyć łyżeczką.
Na zdjęciu powyżej: Przykład prawidłowo obranego ananasa
- Więcej o:
Owoce wspomagające pracę naszego serca
Zioła nie tylko suszone
Własna pietruszka na zimę. Zioła pełne witamin
Czy mrówki szkodzą roślinom? Jak chronić ogród przed mrówkami?
Biowskaźniki. Rośliny, które określają żyzność gleby
10 błędów popełnianych najczęściej przy pielęgnacji roślin doniczkowych
Z jakimi roślinami łączyć trawy ozdobne
Kwiaty z rozsady wcześnie kwitną