Jak chronić kapustę i sałatę przed szkodnikami i chorobami?
Ciężkie głowy kapusty i lekkie sałaty chętnie gościmy na naszych stołach. Ale w ogrodzie czyhają na nie liczne choroby i szkodniki.
Wprawdzie sama nie uprawiam kapusty ani sałaty, ale znam temat z doświadczeń znajomych. Jedni zabezpieczają wczesne odmiany kapusty przed śmietką kapuścianą, okrywając je agrowłókniną. Inni wysadzają rozsady na grządkę dopiero po przekwitnięciu kasztanowców, kiedy ta muchówka przestaje być groźna. Pozostałe szkodniki zwalczają mechanicznie, tuż po zauważeniu jaj lub gąsienic. Przy uprawie małej ilości kapusty oraz kalafiora, brokuła, kalarepy czy jarmużu i częstym przeglądaniu roślin metoda ta zdaje egzamin.
Sałatę masłową i kruchą znajomi chronią przed „czarną nóżką”, szarą pleśnią oraz mączniakiem rzekomym. Nasiona wysiewają w podłoże wolne od patogenów, np. przesianą i wyprażoną ziemię kompostową. Rozsady nie sadzą zbyt gęsto i nie moczą liści wodą.
Uprawa kapusty
• Kapustne na tej samej grządce uprawiamy nie częściej niż co 4 lata.
• Wysadzamy tylko zdrową rozsadę, a chore rośliny usuwamy i palimy (nie kompostujemy).
• Wczesne odmiany kapusty przykrywamy włókniną – unikniemy wówczas ataku śmietki – lub wysadzamy ją po przekwitnięciu kasztanów.
• Kapustę uprawiamy obok fasoli szparagowej – zapobiega to atakowi mszyc, bielinka i innych owadów.
• Sałaty nie będą odwiedzały ślimaki, gdy wzdłuż rzędów roślin rozsypiemy popiół lub trociny.
- Więcej o:
Rośliny lecznicze. Domowe sposoby na choroby
Kiszone warzywa. Sprawdzone przepisy na jesienne przetwory
Kapusta
Ogródki użytkowe
Szkodniki roślin. Gdzie zimują szkodniki?
Biały Skoczek (Metcalfa pruinosa) w twoim ogrodzie: co powinieneś wiedzieć?
Zaraza ziemniaczana na pomidorach
Klejące liście kwiatów doniczkowych - imbir